TUGA NA BRIJUNIMA

Uginuo slon Sony kojega je Titu poklonila Indira Gandhi

 Goran Šebelić/Cropix

BRIJUNI – U petak navečer uginuo je jedan od najpoznatijih stanovnika Nacionalnog parka Brijuni i njegova Safari parka, indijski slon Sony.

Na Brijune je došao daleke 1970. godine, kao dvogodišnja beba. Pokojnom jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu je Sonya poklonila predsjednica Indije Indira Gandhi.

Tijekom 40 godina obitavanja na Brijunima imao je kontinuiranu njegu i skrb, a vidjelo ga je za to vrijeme više od 4 milijuna gostiju. Upravo stoga je zajedno sa svojom partnericom Lankom, koja je na otočje stigla tri godine kasnije kako bi mu billa životna družica, stekao status ljubimca svih posjetitelja ovog našeg rajskog otočja.

Sony je, saznajemo, preminuo iznenada. Nije bio bolestan i nije pokazivao nikakve znakove bolesti, umora ili nečega drugog.

U petak navečer mrtvog su ga pronašli čuvari.

– I mi želimo znati zbog čega je Sony uginuo, pa će njegovo tijelo biti poslano na obdukciju. No, njegovim odlaskom svi smo u Nacionalnom parku naprosto šokirani. Ne možemo vjerovati da Sonyja više nema – kazala nam je Vesna Klunić iz Nacionalnog parka Brijuni.

Prema njezinim riječima narednih nekoliko dana posebnu će i dodatnu pozornost morati imati prema Lanki, koja je nakon gotovo 40 godina ostala bez svog partera.

– Pazit ćemo je i dodatno o njoj brinuti, jer ni njoj sada nije lako – rekla je Vesna Klunić.

Nakon Sonya tako na Brijunima najpoznatiji životinjski ljubimci koji su nadživjeli Tita ostaju Lanka i papiga Koki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:36