SVETI MARTIN NA MURI

UGLEDNI NIZOZEMSKI ZNANSTVENIK ŠOKIRAO HRVATSKE PROFESORE Izveo je jedan od svojih poznatih trikova kako bi ih naučio važnu lekciju: 'Bio je odličan!'

 
 Privatni album

- Krenuo sam na bazen kada su me zaustavili i rekli da moram održati zadnje predavanje - rekao je Nizozemac Jan Berkvens u bijelom kupaćem ogrtaču i papučama pred stotinjak zbunjenih hrvatskih profesora.

Skup, preciznije trening trenera, održan je u hotelu u Svetom Martinu na Muri od 27. do 29. svibnja, a neobični Berkvens izveo je jedan od svojih uobičajenih trikova s porukom.

Različite čarape

Prije predavanja s hrvatskom je delegacijom posjetio lokalnu školu. Odjeven u klasično odijelo nije izdržao, nego je podigao nogavice, pokazujući ozbiljnoj sviti različite čarape.

Berkvens je međunarodni edukator, specijalist za reforme, team leader nizozemskog Instituta za razvoj kurikuluma, koji je educirao profesore u Libanonu, Afganistanu i Ugandi. Ukratko, vrlo ugledan stručnjak.

- Obrazovanje je najozbiljnija stvar na svijetu jer se bavi djecom. Baš zato što se mi bavimo djecom, moramo se smijati - glasila je poruka svjetskog stručnjaka u ogrtaču i otkrila keč za neobičan outfit.

Profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Neven Budak jedan je od prisutnih kojega je ovaj edukator uspio dobro nasmijati.

- Nizozemac je bio odličan u bademantelu. Taj je hotelski odjevni predmet imao funkciju podsjetiti nas, koji radimo s mladima, na životnost ili, bolje rečeno, živahnost - rekao je Budak. Neobičan edukator svidio se i ženskom dijelu publike koja ga je na završnom predavanju dočekala poprilično iscrpljena nakon trodnevnog aktivnog treninga.

Privatni album

Igra i šala

- Edukacija je bila iznimno iscrpna i zahtjevna, stalno se tražila naša aktivnost. Mislim da nam je svima na pameti bilo ‘hajde da poslušamo još taj kraj pa idemo’. Vjerujem da je ovaj gospodin, promatrajući nas, primijetio što se događa, da nam je svima dosta, i omogućio nam da razmislimo o pristupu svojoj profesiji i djeci. Riječ je o osobi sa znanjem, iskustvom i na visokoj poziciji, koja nam je dala lekciju iz ljudskosti i dopustila nam da se nasmijemo na njegov račun.

Paralelno, u tom smo trenu bili njegovi učenici koji se smiju svom profesoru. Puno toga nas je naučio stojeći ispred nas dvije minute u bademantelu - ispričala je Ana Lopac Groš, profesorica iz Osnovne škole Sesvete. Nizozemac je zatim skinuo kupaći ogrtač ispod kojega je bio “normalno” odjeven.

Njegova je lekcija jednostavna: nastavnici u svom profesionalnom radu katkad smetnu s uma da djeca najviše vole igru i šalu.

Edukaciju je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz potporu British Councila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:28