PETEK IZ AFERE JANAF

Ugovor o izgradnji HEP-ove zgrade dobila tvrtka čiji je bivši vlasnik uhićen zbog davanja mita

Elektrocentar Petek široj je javnosti postao poznata nakon što je lani u rujnu tadašnji vlasnik Krešo Petek uhićen pod sumnjom da je šefu uprave Janafa Draganu Kovačeviću dao mito
Krešimir Petek sa sinom Miroslavom
 Damir Krajac/Cropix

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji poslovne zgrade u Imotskom HEP-Operator distribucijskog sustava odlučio je dodijeliti Elektrocentru Petek, tvrtki koja je u široj javnosti postala poznata nakon što je lani u rujnu (tadašnji) vlasnik te firme, Krešo Petek, uhićen pod sumnjom da je šefu uprave Janafa Draganu Kovačeviću dao mito kako bi njegova firma od Janafa dobila posao.

U međuvremenu je Petek pušten iz pritvora, a u ožujku ove godine je, prema podacima iz sudskog registra, vlasnički udjel u firmi Elektrocentar Petek prenio na svoju suprugu Mirjanu Petek. Još ranije odstupio je i s mjesta predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke. Direktor tvrtke njegov je sin Miroslav Petek.

- Krešo Petek već ranije je izašao iz Nadzornog odbora, kao i iz vlasničke strukture tvrtke. Petek više nema nikakve (upravljačke ili vlasničke) funkcije u tvrtki Elektrocentar Petek. Skroz se maknuo iz te firme. I tako će ostati. U međuvremenu je gospodin Petek otišao u mirovinu – rekao nam je njegov odvjetnik Tomislav Štefanović. I iz Uprave tvrtke nam je potvrđeno kako Krešo Petek više nije vlasnik, suvlasnik niti član društva, te da nema upravljačka prava, ni upravljačke funkcije.

Proces protiv Kreše Peteka, zbog sumnje u davanje mita, trenutno je u fazi, kaže Štefanović, čekanja podizanja otpužnice.

Na natječaju HEP-ODS-a za izgradnju poslovne zgrade u Imotskog (vrijednosti procijenjene na devet milijuna kuna), prema podacima iz elektroničkog oglasnika javne nabave, Elektrocentar Petek pobijedio je četiri konkurentske tvrtke s financijski najpovoljnijom ponudom od 7,616 milijuna kuna (bez PDV-a). Na natječaju nisu prošle tvrtke Relliance s ponudom od 8,878 milijuna kuna, Fungor (7,759 milijuna), Deltron (8,433) te Tehno-Elektro s ponudom od 8,833 milijuna kuna (bez PDV-a).

Iz natječajne dokumentacije jasno je da je naručitelj radova HEP-ODS, među ostalim, od tvrtke Elektrocentar Petek zatražio i potvrde o nekažnjavanje, te da je iz službenih podataka Ministarstva pravosuđa jasno da nitko od odgovornih osoba u tvrtki Elektrocentra Petek nije bio osuđivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:14