SKANDAL U INSTITUTU

Ugovorom o uštedi energije oštetili ‘Ruđer’ za 10 milijuna

DORH naložio hitne izvide. Sporan je ugovor o racionalizaciji za koji se sumnja da je ‘Ruđer’ oštetio za 10 milijuna kuna

ZAGREB - Državno odvjetništvo provodi izvide o poslovanju Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) u Zagrebu zbog sumnji da su dr. Slavko Krajcar, predsjednik Upravnog Vijeća, dr. Mladen Žinić, bivši ravnatelj, i dr. Krešimir Pavelić, bivši djelatnik IRB-a, nanijeli financijsku štetu Institutu.

Povod izvidima jest izvještaj financijskog nadzora Ministarstva financija iz prošle godine. Taj se izvještaj odnosi na poslovanje IRB-ove tvrtke kćeri Ruđer Inovacije koja je utemeljena 2006. kreditom Svjetske banke s ciljem komercijalizacije znanja i transfera tehnologije. DORH je, neslužbeno doznajemo, naložio i izvide oko spornog ugovora na temelju kojeg je na “Ruđeru” trebala biti provedena racionalizacija potrošnje energije. Sumnja se da je tim ugovorom institut oštećen s oko deset milijuna kuna.

‘To je sve je čisto’

- Čuo sam da da sam na popisu osoba koje će biti pozvane na razgovor, ali poziv nisam primio - rekao nam je danas Krajcar. Objasnio je da je riječ o tri milijuna eura vrijednom ugovoru koji je IRB 2009. potpisao s tvrtkom HEP ESCO.

- To je sve čisto jer ugovor nikad nije realiziran i nijedna kuna s ‘Ruđera’ nije isplaćena HEP ESCO-u. Sve je rađeno prema principima Svjetske banke, no problem bi, koliko sam čuo, mogao biti što je 2009. godine stupio novi zakon o izvršenju proračuna. Prema tome zakonu, ugovor koji je potpisan, a nije realiziran smatra se zaduženjem pa bi HEP ESCO mogao tražiti odštetu - pojasnio je Krajcar.

Žinić potvrdio istragu

Krešimira Pavelića, predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost sumnjiči se da svojem bivšem institutu nije podnio izvješće o tome kako je trošio novac za projekt vrijedan više milijuna kuna.

- USKOK nije razgovarao sa mnom. Sve informacije koje imam su glasine prema kojima je na ‘Ruđeru’ bilo mnogo prijava - rekao nam je dr. Pavelić Bivši ravnatelj IRB-a dr. Mladen Žinić potvrdio nam je da je razgovorao s USKOK-om, ali da ne može davati nikakve izjave za javnost.





‘Uspjela sam zaustaviti sve nepravilnosti’

Dr. Danica Ramljak, ravnateljica IRB-a:

- Dok sam ja na čelu Instituta, on će poslovati transparentno. Sve dosadašnje nepravilnosti sam zaustavila i javno izvijestila o njima. Naglašavam da je riječ o samo nekoliko ljudi, dok je većina djelatnika na ‘Ruđeru’ poštena - istaknula je dr. Danica Ramljak, ravnateljica IRB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:56