VELIKA ANALIZA JUTARNJEG

UGROŽEN PUT U 2. MANDAT Pad HDZ-a, a uspon SDP-a i Kolakušića kompliciraju utrku za Grabar-Kitarović

 
Damir Krstičević, Kolinda Grabar Kitarović, Mirko Šundov
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Rezultati nedjeljnih izbora za Europski parlament moraju biti šokantni za premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića jer osvajanje samo četiri mandata, ali još više osvajanje tek 23 posto glasova za HDZ znači velik neuspjeh, a za Plenkovića dokaz da velik dio tradicionalnih HDZ-ovih birača ne podržava njegov, barem iz njihove perspektive, centristički, liberalni i nedovoljno nacionalistički politički smjer.

Plenković i njemu odani ljudi iz vodstva HDZ-a na nedjeljni poraz najelegantnije - premda bez unaprijed zajamčenog uspjeha - mogu pokušati odgovoriti oštrim zaokretom udesno, u konzervativnije i nacionalističke vode. Jednostavno, vratiti HDZ tamo gdje on realno i spada.

Jeftin štos

Naravno, pitanje je hoće li se Plenković na taj potez odlučiti i ako hoće, može li on u tom zaokretu uspjeti. Točnije, može li to izvesti dovoljno autentično da vrati odbjegle birače koji su ga na ovim izborima kaznili glasajući za Neovisne za Hrvatsku, za Hrvatske suvereniste, pa i za Nezavisnu listu Marijane Petir. Te tri političke snage kontroliraju trenutačno više od 15 posto biračkog tijela, među kojima je i dio tradicionalnih birača HDZ-a.

- Smatram da Plenković neće napraviti zaokret udesno te da će strankom i dalje upravljati po svome. Čak i da se odluči zaokrenuti udesno, ne bi uspio. Birači bi pročitali taj jeftini štos - kaže naš izvor iz desnih krugova.

Više sugovornika tvrdi da će se desne i konzervativne političke opcije nakon sjajnog rezultata Ruže Tomašić i njezinih Suverenista pokušati dogovoriti oko zajedničkog predsjedničkog kandidata i zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore iduće godine.

- Ali, sve to ovisi prvenstveno o zbivanjima unutar HDZ-a. Ako Plenković uspije ostati na čelu HDZ-a nakon ovog teškog poraza na europskim izborima, onda će se desnica sigurno pokušati dogovoriti oko stvaranja široke fronte za iduće parlamentarne izbore. Ako kojim slučajem Plenković ode s čela stranke, tada suverenističke i konzervativne opcije nemaju previše šanse za izborni uspjeh jer će novi šef HDZ-a sigurno biti iz desnog krila stranke. A takav će biti u stanju osvojiti glasove birača koje Plenković u nedjelju nije uspio dobiti - smatra naš izvor iz konzervativnih krugova.

Zaključno, posljedica rezultata europskih izbora mogla bi biti dogovor Suverenista i Neovisnih za Hrvatsku ili čak, tvrdi jedan od naših sugovornika, stvaranje dva desna bloka: prvog okupljenog oko Suverenista, a drugog oko Neovisnih za Hrvatsku i Mosta.

Iz Mosta a priori ne isključuju suradnju u budućnosti s drugim političkim opcijama, pa ni s Neovisnima za Hrvatsku, ali tvrde da im je primarni fokus i dalje na izgradnji autentične politike stranke, okretanje modernim i odmak od ideoloških tema, a u idealnom razvoju situacije ponovni samostalni izlazak na izbore.

- Prvenstveno želimo vratiti dio birača koji su na EU izborima glasali za Kolakušića i dio birača koji su dali glas Marijani Petir. Mislim da će nam se dio tih birača vratiti kada se Kolakušić otvori i kada zauzme jasnu ideološku poziciju - tvrdi izvor iz Mosta.

- Osim preslagivanja na desnici, rezultati ovih europskih izbora imaju još jednu vrlo ozbiljnu reperkusiju. U nedjelju navečer rođen je novi predsjednički kandidat. Naravno, riječ je o Mislavu Kolakušiću koji je postigao dobar rezultat (njegova je lista osvojila 7,73 posto). Katastrofalan rezultat Plenkovića na ovim izborima sigurno će se odraziti i na kampanju Kolinde Grabar-Kitarović jer se ona napuštanjem desnice potpuno vezala uz HDZ koji, kako sada vidimo, ima samo 23 posto podrške birača. Stoga nije isključeno ni da krene u napad na Vladu jer sa 23 posto HDZ-ovih birača ne može ostati predsjednica - tvrdi naš izvor.

Okupljanje ljevice

Rezultati europskih izbora imat će velike reperkusije i na gibanja na lijevo-liberalnom dijelu političkog spektra. U SDP-u zadovoljno trljaju ruke i poručuju kako su svi dobrodošli u veliku antihadezeovsku frontu za parlamentarne izbore.

- Možemo na izbore sami, ali smo otvoreni za stvaranje široke koalicije. Samo se mora znati da je SDP lider opozicije. Modu zamisliti suradnju sa Startom, Pametnim, Beljakovim HSS-om, GLAS-om i sličnim strankama - kaže izvor iz vrha SDP-a. Dobar rezultat SDP-a, dodaje, sigurno je vjetar u leđa i mogućoj kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednika države.

S druge strane, šefica Glasa, Anka Mrak Taritaš, tvrdi da bi na idućim parlamentarnim izborima radije vidjela izlazak opozicije u dva bloka. Liberalniji blok predvodila bi još šira Amsterdamska koalicija, a drugi, pak, SDP koji bi okupio ljevije opcije.

- Najvažnije je ipak da dobro analiziramo rezultate izbora za EU i fokusiramo se najprije na predsjedničke izbore. Da lijevo liberalne i stranke građanskog centra podrže jednog kandidata - kaže Mrak Taritaš. Je li to Milanović?

- On se prvo mora odlučiti za kandidaturu i zatim razgovarati s nama. Nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje - kaže šefica Glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:46