RAZBIJEN LANAC

Uhićen ‘vrhovni nindža’, Kinez koji je noževima i šurikenima naoružavao huligane

Libin X. u Hrvatskoj živi i radi već šest godina, a švercao je oružje i lažne parfeme, odjeće i obuću
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Na deklaracijama je pisalo da su u kutijama štapovi za pomoć pri hodanju i ribički pribor. Na prvi pogled ništa nije bilo neobično. No, kada su policajci u pratnji carinika i sa službenicima Državnog inspektorata upali u skladište tvrtke ‘Središte neba’ na periferiji grada i kutije otvorili, unutra su pronašli ubojiti arsenal dovoljno velik da naoruža manju vojsku nasilnika.

Tisuće komada oružja

Među ostalim zaplijenili su 895 boksera, 36 teleskopskih palica, 6005 raznih vrsta noževa skakavaca i najbizarnije od svega: 653 metalne zvijezde, tzv. šurikene, te 376 komada nunčaka, oružja tipičnog za opskurne kung fu filmove i serijal “Američki nindža ”.

Glavni preprodavač, vlasnik uvezene robe i čovjek koji je unajmio skladište iz kojeg je oružje prodavao uglavnom mladićima za ulične obračune i pripadnicima navijačkih skupina, 33-godišnji je Kinez Libin X., koji bi se zbog toga vrlo lako mogao zvati Vrhovnim nindžom, a koji već šest godina živi i radi u Zagrebu.

Razbili cijeli lanac

Sve je počelo nakon brojnih nereda na tribinama hrvatskih, a posebno maksimirskog stadiona. Policija je počela istragu o hladnom oružju kojim su se navijači i delinkventi, nekad i maloljetnici, koristili u uličnim obračunima. Pretragom stanova i drugim metodama kriminalističkog istraživanja istražitelji su došli i do skupine ljudi koja je hladno oružje, bilo boksere, noževe ili teleskopske palice, preprodavala na ilegalnom tržištu. Protiv njih je podnesen optužni prijedlog, ali policija na tome nije stala.

Cilj je bio razbijanje kompletnog lanca preprodaje takvog oružja. Tako su i došli do glavnog uvoznika. Nindža je priveden na Prekršajni sud, gdje je nakon rasprave proglašen krivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:28