ZAGONETNA ZLOČINKA

Uhićena državljanka RH nije u Registru branitelja

 AP

ZAGREB - Ime Azre Bašić, hrvatske državljanke koju su američki policajci uhitili u Kentuckyju pod optužbom da je u Derventi počinila ratni zločin nad Srbima, ne nalazi se u registru branitelja niti u evidenciji bilo koje hrvatske ratne postrojbe.

Strava u Domu JNA

Tu je informaciju potvrdio Vice Skračić, zamjenik hrvatske veleposlanice u Washingtonu. Žena rođena 1959. u Rijeci kao Azra Alešević, a koja u Americi živi pod imenom Isabel Basic, uhićena je na zahtjev BiH jer je tužiteljstvo u Doboju tereti da je od travnja do srpnja 1992. mučila i ubijala Srbe zatvorene u Domu JNA. Američki mediji prenijeli su da je bila pripadnica 108. brigade HV-a iz Rijeke, no 108. brigada je iz Slavonskog Broda. Prema svjedočenjima generala Petra Stipetića i Slobodana Praljka, u bosansku Posavinu 1992. u ispomoć su došli dijelovi 111. brigade iz Rijeke. Derventa je pala početkom srpnja 1992.

Klala i čupala nokte

Svjedoci je opisuju kao izrazito okrutnu. Radojica Garić i Dragan Kovačević svjedoče da je zaklala Dragoja Đuraša, a onda Garića i Kovačevića tjerala da piju njegovu krv. Mile Kuzmanović kaže da mu je, između ostalog, nokte čupala kliještima i a na čelu urezala četiri C.( S. P., A. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:38