HITNA SJEDNICA DSV-a

UKIDA SE IMUNITET SUTKINJI TRGOVAČKOG SUDA? Uskok je sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama, očekuju se uhićenja i pretresi

Trgovački sud u Zagrebu
 Damjan Tadić / Hanza Media

Iza zatvorenih vrata u utorak se održala izvanredna sjednica Državnog sudbenog vijeća (DSV-a) na kojoj se, kako neslužbeno doznajemo, odlučivalo o ukidanju imuniteta sutkinji.

Ukidanje imuniteta, prema neslužbenim informacijama, zatražio je DORH, a riječ je o sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu.

Jedan od instrumenata zaštite neovisnosti sudaca je i imunitet od kazenog progona i pritvaranja. To međutim, ne znači da se suce ne može kazneno goniti. U slučaju kad DORH zatraži ukidanje imuniteta za pojedinog suca, odluku o tome zahtjevu mora donijeti Državno sudbeno vijeće, tijelo koje imenuje suce i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

DSV u svakom pojedinom slučaju razmatra razloge koje je Državno odvjetništvo navelo u zahtjevu za ukidanjem imuniteta i donosi odluku o njemu.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

Hina iz više izvora neslužbeno doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama. Stoga se mogu očekivati i uhićenja te pretresi prostorija koje koriste osumnjičeni u ovom slučaju, no o tome se u ponedjeljak poslijepodne nisu mogle dobiti službene potvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:15