STIŽE NOVI ZAKON

UKIDA SE ISPLATA MIROVINE POŠTOM Mrsić: 'Tko nije dao OIB neće dobiti mirovinu!'

 Davor Pongracic / CROPIX

U sljedećoj godini ukida se isplata mirovine u gotovini, preko pošte. Jedna je to od novina koje donosi novi Zakon o mirovinskom osiguranju, koji bi se pred Vladom trebao naći u studenom.

Mirovine bi se, po novom, isplaćivale isključivo putem banaka, u kojima bi umirovljenici otvorili tekuće račune. Iznimku od toga činili bi invalidi s 80-postotnom ili većom invalidnošću, kao i oni koji žive u naseljima koja su prilično udaljena od najbližeg poštanskog ureda ili banke: njima bi poštar i dalje svakog mjeseca mirovinu mogao donositi na vrata. Umirovljenici koji ne budu htjeli otvoriti tekući račun u banci, mirovinu će i dalje moći primati putem pošte, ali uz uvjet da sami snose troškove isplate.

'ISPLATA MIROVINA NIJE UPITNA' Ministar Mrsić o posljedicama smanjenja kreditnog rejtinga

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izračunali su da bi država na taj način uštedjela velik novac. Naime, trošak isplate mirovina preko pošte porezne obveznike godišnej stoji oko 100 milijuna kuna. U Hrvatskoj mirovinu preko pošte prima oko 190.000 umirovljenika, od čega ih je samo u Zagrebu oko 10.000. Prijelazni rok u kojem će umirovljenici morati otvriti tekući račun u banci i broj dostaviti HZMO-u bit će šest mjeseci, odnosno prva polovica sljedeće godine. Kao jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili na ovakvo rješenje u Ministarstvu rada navode i inzistiranje Ministarsva financija da se plaćanja obavljaju preko tekućeg računa.

Novosti, i to već do sljedećeg mjeseca, čekaju i one umirovljenike koji HZMO-u nisu dostavili OIB. Ako do kraja mjeseca to ne učine, u studenom, kaže ministar rada Mirando Mrsić, neće dobiti mirovinu za listopad. Najviše umirovljenika koji HZMO-u nisu dostavili tražene podatke je u inozemstvu, oko 48.000, od čega se njih 18.000 odnosi na BiH i Srbiju, a ostatak na druge zemlje svijeta. No, ima ih i u Hrvatskoj, i to oko 5.400. Svima njima, kažu u Mrsićevu ministarstvu, HZMO je u nekoliko navrata slao obavijest o dostavljanju OIB-a.

Ovdje se radi o jačanju nadzora nad korištenjem prava iz mirovinskog osiguranja. Uočeno je, naime, da se mirovine isplaćuju i za ljude koji su davno umrli, pa država i ovakvim mjerama pokušava uvesti reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:21