NOĆNA MORA MNOGIH

Ukidanje pomicanja sata je na čekanju: Evo kada počinje zimsko računanje vremena 2021.

Zimsko računanje vremena zapravo je ono "pravo", dok je vrijeme s pomaknutim satom osmišljeno kako bi se bolje iskoristilo sunce

Ilustracija

 Marko Todorov/Cropix

U nedjelju 31.10.2021. u 3 sata ujutro u Hrvatskoj će završiti ljetno računanje vremena, a kazaljke na satovima pomaknut će se jedan sat unatrag. Time će početi zimsko računanje vremena, te će se od tog vremena smatrati kao da su ponovo 2 sata. To znači da će svi oni koji cijene san dobiti priliku ostati u krevetu sat vremena dulje.

Zimsko računanje vremena zapravo je ono "pravo", odnosno standardno, dok je vrijeme s pomaknutim satom unaprijed osmišljeno kako bi se bolje iskoristila sunčeva energija i dnevno svjetlo ljeti. Osim uštede energije zagovaratelji ove prakse tvrde da se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže svjetlosti dana smanjuje i broj automobilskih nesreća i zločina.

U programu "Daylight Saving Time" trenutno sudjeluje oko 70 posto zemalja širom svijeta. Amerikanci pomiču satove prve nedjelje u ožujku, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Europljani ljetno računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u ožujku i završavaju zadnjom nedjeljom u listopadu.

Podsjetimo, to se ne bi dogodilo ove godine da su države članice Europske unije postupile u sladu s preporukom Europske komisije, koju je usvojio i Europski parlament.

Glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista ponovio je kako Komisija nije odustala od tog cilja te podsjetio da je predmet sada na stolu država članica u Vijeću.

- Ponovit ću ono što sam rekao prije šest mjeseci, a tada sam rekao isto kao šest mjeseci prije toga, a to je da je Europska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Europskim parlamentom i javnim konzultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje trebaju usuglasiti zajedničko stajalište - rekao je.

Čini se da članice EU, koje su se u međuvremenu našle s većim izazovima, trenutačno nemaju kapacitete za provođenje ove odluke, što nam je potvrdio i hrvatski ministar prometa Oleg Butković. Naime, upravo su ministarstva prometa država članica dobila zadatak uskladiti tu odluku prije njezinog donošenja.

- To trenutačno nije na dnevnom redu EU i o tome se trenutačno ne razgovara. Kad dođe vrijeme za to Hrvatska će iznijeti svoj stav, a to je da se zalažemo za ljetno računanje vremena – potvrdio nam je Butković.

Prema Europskom parlamentu, ove godine je trebalo biti zadnje pomicanje sata, ali se to sada odgađa za "neki rok u budućnosti".

Do problema je došlo i zbog toga što na razini Europske unije nije došlo do dogovora koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, i svaka država je imala svoje preferencije. Europska komisija je stoga prepustila državama članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati.

Podsjetimo, za vrijeme rasprave o potrebi da se prestane pomicati sat čuli su se brojni argumenti, od zdravstvenih do logističkih. Prema analizi njemačkog zdravstvenog osiguranja, 29 posto ljudi u toj državi ima tjelesnih i psihičkih problema nakon pomicanja sata. Najčešće se radi o umoru i nesanici. Čak 76 posto ispitanika je reklo da je pomicanje sata suvišno i da ga treba ukinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:50