NIKAKO DO REFORME ZNANOSTI

'UKIDANJE PRAVILNIKA ZA ZNANSTVENA ZVANJA ZAKOČIT ĆE RAZVOJ NAŠE ZNANOSTI' Tvorci ukinute reforme upozoravaju

Odluka Ustavnog suda se treba poštovati. Međutim, obrazloženja Ustavnog suda su vrlo čudna iz perspektive kreiranja i vođenja znanstvene politike - rekla je prof. Maja Vehovec, bivša predsjednica NVZ-a koji je donio Pravilnik
 Šimunović/CROPIX

Ustavni sud ukinuo je u ponedjeljak Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja što ga je Nacionalno vijeće za znanost (NVZ) donijelo krajem veljače ove godine.

Spomenuti pravilnik, nazvan i “mini struktrurnom reformom hrvatske znanosti” postrožio je uvjete za izbor u zvanja u svim područjima znanosti s ciljem jačanja međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih znanstvenika. Kriteriji su posebice postroženi za društvenjake i humaniste, koji se, za razliku od znanstvenika na području prirodnih, tehničkih, biomedicinskih i bioethničkih znanosti, dosad uglavnom nisu natjecali na internacionalnoj sceni. Kako novi Pravilnik potiče društvenjake i humaniste da što češće objavljuju u međunarodnim znanstvenim časopisima, to je izazvalo pravu pobunu među njima.

Strelovit napredak

Naposljetku, pojedini znanstvenici, četiri pravna fakulteta i zagrebački Fakultet političkih znanosti podnijeli su tužbe Ustavnom sudu koji je reagirao više nego ekspresno i četiri mjeseca nakon njegova donošenja ukinuo Pravilnik. Stoga je sada na snazi stari pravilnik koji omogućava napredak u više zvanje prema minimalnim kriterijima te, u nekim znanatsvenim područjima, sterlovit napredak od pozicije docenta do redovnog profesora, odnosno od razine znanstvenog suradnika do znanstvenog savjetnika.

- Odluka Ustavnog suda se treba poštovati. Međutim, obrazloženja Ustavnog suda su vrlo čudna iz perspektive kreiranja i vođenja znanstvene politike - rekla je prof. Maja Vehovec, bivša predsjednica NVZ-a koji je donio Pravilnik.

- Prema obrazloženju Ustavnog suda moguće je jedino sastaviti pravilnik koji definira iste uvjete za sva polja u određenom znanstvenom području što znači da najniži nazivnik kvalitete produkcije jednog polja mora vući sva ostala polja. U slučaju društvenih znanosti riječ je upravo o polju prava - pojasnila je M. Vehovec.

- Veliki dio sudaca Ustavnog suda ima doktorat u polju prava i znanstveno je aktivno. Oni su u svojoj odluci istaknuli da je međunarodna vidljivost znanstvenog rada problem od pamtivijeka. No, to ne može biti opravdanje niti argument da se međunarodna vidljivost znanstvenog rada u svim znanstvenim poljima ne poboljša pa tako i u polju prava. Za gospodarski i društveni razvoj zemlje znanost u 'kućnim' okvirima je golemi uteg u svakom pogledu - dodala je M. Vehovec.

Biranje članova

Maja Vehovec osvrnula se i stalno forsiranje termina “Jovanovićev pravilnik” iako je članove Nacionalnog vijeća za znanost imenovao Sabor tijekom mandata HDZ-ove vlade.

- Sabor bira polovicu članova svake dvije godin. Znači da je pola članova izabrano pred više od četiri godine, a pola 2011. - kaže Vehovec.

Lenhard: U Hrvatskoj me ništa ne čudi

Odluku Ustavnog suda komentirao je i dr. Boris Lenhard, profesor na Imperial College u Londonu.

- U Hrvatskoj me više ništa ne čudi. Kakva nam je većinski akademska zajednica - primarno društveno-humanistička - takav nam je i Ustavni sud. Zajedno s Akademskom solidarnošću - vrhovnim aktivističkim tijelom svega onoga što je u hrvatskoj akademskoj zajednici loše i trulo - nevjerojatno su brzi i učinkoviti kada treba braniti uzurpirano "pravo" loših u hrvatskoj akademskoj zajednici da ostanu loši do u nedogled - rekao je Lenhard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56