KORONAVIRUS

UKINUTA ODLUKA O KUĆNOJ IZOLACIJI Pulski gimnazijalci i profesori koji su bili na izletu u Veneciji od sutra u školi

 
Gimnazija u Puli
 Goran Šebelić

Pulski gimnazijalci, njih 42, koji su s nekoliko profesora u subotu bili na karnevalu u Veneciji sutra se mogu vratiti u školske klupe, čime se ukida odluka o njihovoj dvotjednoj izolaciji, zaključeno je na sastanku Kriznog stožera zdravstva Istarske županije održanom u ponedjeljak u Puli.

Naime, pulska Gimnazija tijekom noći objavila je obavijest koju je potpisala voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić, prema kojoj učenici i profesori koji su bili na izletu dva tjedna trebaju ostati u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

"Ta mjera je u tom trenutku bila jedina moguća mjera dok se ne promotri cijela epidemiološka situacija. Međutim, nakon sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i odluke da je Hrvatska od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneta i Lombardije, nije potrebna mjera zdravstvenog nadzora za osobe koje su tijekom vikenda boravile u Italiji i vratile se iz tih područja", izjavio je novinarima nakon sastanka Kriznog stožera ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Ponovio je da učenici pulske Gimnazije koji su u subotu bili u Veneciji u utorak mogu slobodno ići u školu, kao i sve radno aktivne osobe koje su se tijekom vikenda vratile u Hrvatsku i koje moraju ponovno na posao.

Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Stojanović je istaknuo kako se već provodi posebna kontrola vozila i osoba koje stižu iz rizičnih područja.

"Prilikom ulaska u Hrvatsku kontroliraju se vozila i osobe i - ako dolaze iz rizičnog područja - poziva se granični sanitarni inspektor koji obavlja svoj posao te se potom izdaje rješenje o zdravstvenom nadzoru ako je potrebno, ili se pak poziva dežurni epidemiolog. Protokol je, dakle, uspostavljen i već teče po planu u sva tri granična prijelaza u Istri", rekao je Stojanović.

Kao najvažnije istaknuo je da u Hrvatskoj nema ni jednog slučaja koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje je li Istra spremna za moguću karantenu s obzirom na to da je ta županija najbliža Italiji, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo je rekao kako je Opća bolnica u Puli pripremila poseban odjel za karantenske slučajeve.

"Svi eventualni teži slučajevi bit će prebačeni u kliniku 'Fran Mihaljević', dok bi oni slučajevi kod manje razine zdravstvene opasnosti ostali u Puli", poručio je Stojanović.

Inače, na sastanku stožera, osim predstavnika Istarske županije, Grada Pule, Opće bolnice i Zavoda za javno zdravstvo, bili su i predstavnici Crvenoga križa, Hitne medicinske pomoći, sanitarnog inspektorata te istarske policije.

U međuvremenu, iako u Hrvatskoj nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, s obzirom na pojavu u susjednoj Italiji, na današnjoj je sjednici Stožera Civilne zaštite grada Pule osnovan preventivni tim za praćenje i provedbu mjera vezanih za taj virus.

Kako se navodi u priopćenju, preventivni tim pratit će situaciju i poduzeti sve mjere radi sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti u koordinaciji i prema preporukama mjerodavnih institucija, ponajprije Kriznog stožera pri Ministarstvu zdravstva i Stožera zdravstva Istarske županije.

"Grad Pula ima pripremljene protokole o postupanju koji će se primijeniti za sva trgovačka društva, javne objekte i javne ustanove u slučaju eventualne pojave virusa. Sve naše škole, vrtići, javne ustanove, trgovačka društva i ostali i dalje redovito i neometano provode sve svoje redovne aktivnosti", rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Splitski i omiški učenici-povratnici iz Italije idu u školu

Učenici splitske 5. gimnazije Vladimira Nazora i omiške Srednje škole Jure Kaštelana koji su proteklih dana bili na izletu u Italiji u utorak će ipak ići na redovnu nastavu, potvrdila je ravnateljica županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

"Da, to je točna informacija. Učenici sutra zaista mogu u školu", kratko je kazala Karin za Hinu.

Iako se tijekom dana u medijima navodilo kako su epidemiološke službe za učenike povratnike s izleta u Italiji te za njihove nastavnike koji su ih pratili i vozače autobusa s kojim su učenici putovali odredile mjeru kućne izolacije koja je trebala trajati ukupno 14 dana, po procjeni Kriznog stožera Ministarstva zdravstva je odlučeno kako učenici ipak mogu na nastavu.

Svi su učenici pregledani prilikom ulaska u Hrvatsku, mjerena im je temperatura, te nitko od njih nije pokazivao znakove bolesti. Krizni stožer je na izvanrednoj konferenciji za medije istaknuo kako je procijenjeno da se u tom slučaju ne radi o riskantnim slučajevima te da nema potrebe za kućnom izolacijom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:43