NOVA AKCIJA HGSS-A

Ukrajince s malim djetetom spasili u samo 10 minuta

Spašavanje starije turistice (lijevo) i ukrajinska obitelj nakon akcije (desno)

Spasioci iz HGSS-a Makarska spremno su dočekali promjenu vremena praćenu orkanskom burom te su unutar 24 sata u ponedjeljak odradili dvije intervencije.

Na Biokovu su spašavali putnike i planinare koji se nisu najbolje uputili u vremensku prognozu prije nego što su odlučili krenuti u svoje avanture. U prvoj, popodnevnoj intervenciji HGSS-ovcima je jedan mještanin dojavio kako se mlada ukrajinska obitelj s mladim djetetom našla u nezavidnoj situaciji kada ih je na putu od Parka prirode Biokovo prema Makarskoj zadesilo jako nevrijeme.

Obitelj, koja je na proputovanju Hrvatskom biciklima - a poveli su i svoje malo dijete - nije mogla pronaći zaklon te su se našli usred tog vremenskog kaosa na otvorenom prostoru u Srida sela u blizini Tučepa. Iznenadila ih je promjena vremena i dalmatinska bura koja je “stigla niotkuda”.

Udari vjetra

- Po dojavi su dva spašavatelja izašla na teren, već za 10 minuta smo bili s obitelji. Utvrdili smo da nema unesrećenih; bili su pothlađeni i iznenađeni ovim okolnostima. Nikada nisu doživjeli takve udare vjetra. Jaki udari vjetra otežavali su kretanje i samim spašavateljima. Akcija je završena u 13.40 kad su se spašavatelji zajedno s mladom obitelji vratili u bazu - rekao nam je spašavatelj HGSS-a Makarska Antonio Tolić.

U drugoj intervenciji spašavatelji HGSS-a u Makarskoj poziv u pomoć su dobili u 20.45 sati. U opasnosti je bila strana državljanka, koja je ostala iscrpljena u planini dok se njezin kolega, također strani državljanin, spustio do naselja i zatražio pomoć.

Pazite na prognozu

- U 21 sat na terenu je bio 21 spašavatelj. Žena od 67 godina se nalazila oko pola sata hoda od najbližeg asfalta do kojeg se može doći automobilom. U 21.43 spašavatelji su bili kod unesrećene. Zatekli smo je dehidriranu, iznemoglu i promrzlu na markiranoj planinarskoj stazi na oko 560 nmv. Par planinara se uputio penjati ujutro, dugo su se zadržali na planini i očito nisu računali da će ih zateći noć i hladnoća kada se krenu s nje spuštati.

Nakon utopljavanja i okrijepe, UT nosiljkom transportirana je u selo Kotišina gdje je u 23 sata preuzima tim Hitne medicinske pomoći. Akcija je završena u 23.30 sati kada su se spašavatelji vratili u bazu - završio je makarski HGSS-ovac Antonio Tolić koji je iskoristio priliku da još jednom podsjeti planinare i avanturiste da isprate vremensku prognozu prije nego što se upute u svoje pustolovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:34