ŠTO STRUČNJACI KAŽU O ULASKU HRVATSKE U EU

'ULAZAK U EU DAT ĆE IMPULS HRVATSKOM GOSPODARSTVU I VRATITI POVJERENJE INVESTITORA' Mimica za talijanske medije

Croatia's Deputy Prime Minister for Foreign Affairs and European Integration Neven Mimica speaks on April 2, 2013 in Zagreb. The European Union named on April 25, 2013 Mimica new Commissioner as the country prepares to become the bloc's 28th member on July 1. Mimica was formally appointed Commissioner-designate for consumer protection, meaning he will have a seat at the top table of the EU's executive arm which oversees administration and implementation of policy. AFP PHOTO
 AFP / AFP ImageForum

ZAGREB - Europska unija za nas predstavlja izazov, a ulaskom u EU hrvatsko gospodarstvo dobit će potreban impuls i vratiti povjerenje investitora, istaknuo je Neven Mimica, prvi hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji, zadužen za područje zaštite potrošača, u razgovoru za Il Sole 24 Ore.

Povodom ulaska Hrvatske u EU, taj talijanski poslovni list objavio je članak o hrvatskom gospodarstvu pod naslovom "Hrvatska ulazi u EU bez entuzijazma", porazgovaravši s nekolicinom hrvatskih dužnosnika i stručnjaka.

"Europska unija za nas predstavlja izazov. Već sam proces približavanja standardima Europske unije imao je pozitivne učinke, primjerice na sudstvo i javnu administraciju. Uvjeren sam da će mogućnost kretanja, putovanja i rada s istim pravila koja uživaju Talijani ili Nijemci, ulazak na tržište od 500 milijuna potrošača te mogućnost korištenja strukturnih fondova i kohezijskog fonda uvelike potaknuti gospodarstvo. Pripadnost Uniji u svakom je slučaju garancija investitorima", rekao je Mimica.

Kako navodi taj list, vlada i ljudi na prepunim zagrebačkim ulicama slažu se oko nekoliko činjenica - što se tiče nacionalnog gospodarstva i obiteljskog blagostanja, status 28. zemlje članice kratkoročno će donijeti malo prednosti, a možda i koji problem više, dok nada leži u pozitivnim učincima na srednji i dugi rok.

"Naše je gospodarstvo već dugo vezano uz zapadnu Europu. Štoviše, ovisi o velikim bliskim zemljama kao što su Italija i Njemačka. Ali službeno u Uniju ulazimo s nekonkurentnim gospodarstvom. Naša je obveza usmjeriti sve snage k izvozu, ali malo je naših proizvodnih struktura koje su prilagođene međunarodnim tržištima", poručio je Boris Cota, posebni savjetnik predsjednika RH za gospodarstvo, iz svog ureda na zagrebačkom Sveučilištu.

Uz prikaz stanja u hrvatskom gospodarstvu, Il sole 24 Ore istražio je i koje prednosti Hrvatskoj donosi ulazak u EU. Tako je direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u Zagrebu Vedrana Jelušić istaknula za taj list da u Uniju ulazimo dobro pripremljeni nakon rigoroznog procesa.

"To je već izvrsna podloga za dugoročni rast. Moći će se iskoristiti 13,7 milijardi iz europskih fondova. Ovo je prilika za novi početak", kazala je Jelušić za taj list.

No, dodala je i da Hrvatska mora poboljšati konkurentnost, infrastrukturu i dati bolji oslonac tvrtkama, a treba još puno toga napraviti u zakonodavnom sustavu, sudstvu i javnoj upravi, te proširiti investicije i tržište kako bi se ostvario rast.

Gianni Franco Papa, voditelj UniCreditova odjela za središnju i istočnu Europu, pak, ocjenjuje da je Hrvatska ozbiljna i disciplinirana zemlja, slična je nekim sjevernoeuropskim zemljama.

"Ne vjerujem da će ponoviti greške koje su napravile istočne zemlje, smatrajući Bruxelles rješenjem svih problema. Ulazak u EU bit će vrlo pozitivan za cjelokupno gospodarstvo, osobito za ključne sektore poput turizma i poljoprivrede, i dat će dodatnu garanciju međunarodnim investitorima", smatra Papa.

A budući da je hrvatski ekonomski sustav okrenut prema inozemstvu, ima očigledne probleme s postizanjem rasta jer je vezan uz eurozonu koja je u recesiji, no europski fondovi pomoći će pri oporavku, mišljenja je Papa.

Pretpristupni proces već je prisilio Hrvatsku na realizaciju mnogih reformi: od javne uprave do sudstva, preko zaštite okoliša do zaštite prava potrošača, istaknuo je Mimica.

"Najveće poteškoće vezane su uz međunarodnu ekonomsku krizu. Hrvatska je u velikoj mjeri ovisna o rezultatima glavnih tržišnih partnera: Italije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Potrebno je preispitati naš ekonomski sustav i postaviti kao cilj investicije u proizvodni sektor", poručio je Mimica.

Govoreći o jakim stranama Hrvatske, Jelušić je istaknula napredno gospodarstvo, razvijen i stabilan bankarski sektor, bogate prirodne resurse, turistički potencijal i geografski položaj koji spaja jug i sjever Europe.

Papa je naveo da je Hrvatska vrlo pouzdana zemlja, počevši od bankarskog sustava čija je centralna institucija godinama djelovala mudro i oprezno.

Mimica je istaknuo potrebu nastavka sanacije javnih financija, te reformi kako bismo privukli investitore i stvorili povoljnu poslovnu klimu.

"Mislim na sektore poput turizma koji imaju veliki razvojni potencijal. Ekonomski rast Hrvatskoj će stići preko njenih međunarodnih odnosa", zaključuje Mimica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:30