PIŠE IVANKA TOMA

ULAZAK U KAMPANJU S TEŠKIM OKOVIMA OKO NOGU Predsjednica kao da je zaboravila na goruće teme i probleme koje najviše intrigiraju građane

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović krenula je u kampanju za drugi mandat na Pantovčaku s teškim okovima oko nogu koji su posljedica toga što iza njene kandidature stoji Andrej Plenković.

Već se u najavi da će tražiti novi mandat vidjelo koliko joj je podrška Plenkovićeva HDZ-a presudna za pobjedu na izborima, ali joj je istodobno i ograničavajući faktor.

Predsjednica, naime, o najaktualnijim događajima u zemlji kao i temema koje u ovome času najviše intrigiraju građane nije mogla slobodno i otvoreno govoriti jer bi se time dovela u poziciju da kritizira Vladu. Stoga se odlučila na taktiku isticanja svega pozitivnog iz mandata koji joj upravo istječe, te potpunog prešućivanja svega što Plenkoviću ne bi bilo milo čuti.

Tako Grabar Kitarović nije ni slovom spomenula ulazak Hrvatske u Schengen, nije kazala baš ništa o mirovinama i mirovinskoj reformi, nije se ni osvrnula na korupciju, nije spomenula odnos prema nevladinim organizacijama i neovisnim tijelima koja se žale da su pod pritiskom Vlade.

Kao što je to činila tijekom cijelog mandata, predsjednica je i sada govorila o obrazovanju, no i tu je doseg bio skroman i nije se dotakla ni Škole za život, kao ni činjenice da učitelji zbog malih plaća prijete štrajkom. Nije se osvrnula ni na policajce, pravosudne policajce, medicinske sestre...

U prilično suženom prostoru koji joj je ostao Grabar Kitarović je naglašavala kako će se boriti za očuvanje hrvatskog identiteta (doduše nije jasno kako bi on uopće bio ugrožen), brinuti o granicama i državnom teritoriju te se zalagati da daljnje opremanje i jačanje Hrvatske vojske. Spomenula je i veliki problem demografije, te ekonomije u sklopu čega je tek ustvrdila kako plaće u Hrvatskoj mogu i moraju rasti, a neto plaća ne smije biti manja od 7.500 kuna.

S obzirom na uvjete u kojima kreće u kampanju, predsjednica je odlučila igrati na karte s kojima je sigurna, pa je birače podsjetila kako je tijekom mandata obišla cijelu Hrvatsku, da se zalagala za blokirane i ovršene, te da se susretala sa svjetskim liderima i produbljivala veze s njima.

S obzirom na to da su joj politički okviri tijesni, predsjednica je, proizlazi iz njenog govora kojim je objavila ulazak u kampanju, odlučila fokus staviti na dio birača koji su joj najsigurniji. Zato je više puta tijekom govora spominjala branitelje, Hrvate iz BiH, te iseljene Hrvate.

Premda je u startu u boljoj poziciji nego što su to SDP-ov kandidat Zoran Milanović i neovisni Miroslav Škoro jer od obojice bolje stoji u anketama i u poziciji je braniti mandat, dojam koji je ostavila najavljujući kandidaturu nije ni blijeda kopija Kolinde Grabar Kitarović koja je prije pet godina s puno žara i entuzijazma krenula u utrku za Pantovčak i na kraju pobijedila Ivu Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:36