DOŠAO I MINISTAR PROMETA

ULOŽENO MILIJUN I POL KUNA Otvoren novi objekt OiV-a na Krku za bolji prijem televizijskog signala

Oleg Butković
 Matija Djanješić / CROPIX

Tvrtka Odašiljači i veze (OiV) u petak je na otoku Krku pustila u rad novi infrastrukturni objekt, u koji je uloženo gotovo milijun i pol kuna, a značajno će popraviti prijem televizijskih signala na istarskom, krčkom, riječkom te crikveničko-vinodolskom području, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Novi je objekt u rad pustio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u društvu člana Uprave i direktora tvrtke OiV-a Mate Botice.

Novi objekt OiV-a na Krku predstavlja nastavak ulaganja u zamjenu dotrajale infrastrukture i izgradnje novih objekata tvrtke, a u cilju osiguranja nesmetanog zemaljskog odašiljanja sadržaja televizijskih i radijskih programa na području cijele Hrvatske, ističu iz Ministarstva.

Na području Istre i Kvarnera gledatelji će bolji prijem TV signala posebno osjetiti u vrijeme ljetnih mjeseci, kada je uslijed povećane potrošnje energije u prošlosti dolazilo do čestih padova napona i time uzrokovanih problema na odašiljačkoj i drugoj opremi. Dodatno stvoreni su i infrastrukturni preduvjeti za implementiranje 5G mreže mobilnih operatera, kažu u Ministarstvu.

Projektiranje objekta plod je uspješne suradnje OiV-a i Radionice Statike, a radove je izvela tvrtka Tehno-Elektro iz Đakova, uz stručni nadzor inženjera OiV-a. Izvođenje radova izgradnje antenskog stupa na gradilištu odvijalo se početka siječnja do sredine veljače ove godine, a tehnički pregled obavljen je 13. ožujka.

Ministar Butković je čestitao OiV-u na ovom investicijskom ciklusu, najavljujući i otvaranje odašiljača na otoku Ugljanu, kao i projekt obnove odašiljača na Sljemenu, vrijedan više od 30 milijuna kuna.

Ministra raduje što tvrtka Odašiljači i veze provode i veliki infrastrukturni projekt gradnje agregacijske infrastrukture, za što su dobivena bespovratna sredstva iz Europske unije u iznosu od 100 milijuna eura. Riječ je o projektu kojim će se omogućiti da internet dođe i u one krajeve u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za njegov razvoj, istaknuo je.

Direktor OiV-a Mate Botica je poručio da će sada građani, kao i svi nacionalni i lokalni nakladnici, sasvim sigurno osjetiti bolji prijam televizijskog signala. "Zbog početka turističke sezone potrudili smo se ovaj objekt što prije pustiti u pogon. Mi ćemo kao tvrtka koja u osnovnoj djelatnosti ima pružanje usluga odašiljanja radio i TV signala i nadalje pratiti stanje na ovom projektu, posebno s predstavnicima lokalne samouprave, kako bi i dalje poboljšavali uvjete prijema svih vrsta radio i TV signala“, kazao je Botica, dodajući kako se slični projekti mogu očekivati i u budućem razdoblju, i to na području cijele Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:09