SJEDNICA SPLITSKOG GRADSKOG VIJEĆA

'UMALO SAM PRASNUO U SMIJEH KAD SU TO USVOJILI' Vijećnik Pametnog htio se narugati HDZ-u i Kerumu, uvrstio je amandman o gradnji podvodnog tunela...

 
 Duje Klarić / CROPIX

U velikoj je zabludi svatko tko kaže da južina ne može utjecati na kreativnost ljudi koji za te vremenske nepogode donose važne odluke. Najbolja potvrda dolazi nam sa sjednice Gradskog vijeća grada Splita gdje su se u utorak vijećnici okupili kako bi raspravljali o amandmanima na proračun u uvjetima orkanskog juga.

U maratonskoj cjelodnevnoj raspravi za riječ se javio Jakov Prkić, vijećnik oporbene stranke Pametno, koji je kao amandman za novi proračun naveo projekt gradnje podmorskog tunela između istočne i zapadne obale koji bi sa svojih 500 metara omogućio pješacima i vozilima da brzo i efikasno prijeđu tu relaciju. Prkić je predložio amandman u kojem bi se u proračunu izdvojilo 20.000 kuna za pripremu projektne dokumentacije.

Rebalans proračuna

Nakon kraćih konzultacija vladajućih amandman je, na iznenađenje oporbe, i prihvaćen, a tek u večernjim satima u emisiji Zorana Šprajca “RTL Direkt” razotkrivena je i druga strana cijele rasprave.

Naime, u prilogu je, kao što to rade nogometni suci u VAR-u, razotkriveno da su se članovi stranke Pametno samo zabavljali kad su kerumovcima ponudili na glasanje kao svoj projekt onaj koji je Kerumova stranka nudila još na izborima 2017. Tada se od projekta odustalo, a sada je gotovo jednoglasno prošao.

Kako su uopće došli na ovu ideju, pitali smo vijećnika Jakova Prkića.

- Eto dogodilo se ono što smo i pretpostavljali da bi se moglo kada smo iz prašine izvukli taj besmisleni projekt. Dok smo se pripremali za sjednicu, palo nam je na pamet da se malo narugamo koaliciji HDZ-HGS i Kerumu koji drži u pat-poziciji Split i Županiju već deset godina.

Sjetio sam se bajki o famoznom tunelu koji bi povezao istočnu i zapadnu stranu gradske luke i tako je nastao “ozbiljan” prijedlog amandmana na rebalans proračuna. Kad bi se kojim slučajem realizirao tunel onakav kakav je Kerum predlagao (polaganje tunelske cijevi na morsko dno) za oseke bi virio na površini, a ni najmanja brodica ne bi mogla ući u gradsku luku.

Na snimci se vidi da ste amandman iznijeli smrtno ozbiljno. Kako ste uspjeli izbjeći da ne prasnete u smijeh, vježbom ili...?

- Nije mi bilo lako, malo je nedostajalo da prasnem u smijeh. Pogotovo u trenutku kad su amandman prihvatili. Jako sam se štipao za bedro da ostanem ozbiljan.

Dok su trajale konzultacije jeste li čuli oko čega su se sporili? Jesu li se sjetili da je to zapravo njihov projekt?

- Bili su poprilično zbunjeni i međusobno su se pogledavali. Možda su pomislili da je u pitanju nekakav prethodni dogovor o kojem ništa ne znaju. Taj trenutak u vijećnici nisu bili prisutni ni gradonačelnik, a ni čelnik vladajuće koalicije Petar Škorić, pa je možda i to utjecalo na njihovu bezglavost.

Međutim, sada je moguće da se izradi dokumentacija i napravi taj tunel. To bi ipak bila pobjeda kerumovaca, zar ne?

- Da bi se tunel izgradio, potrebna je prometna studija, procjena ekonomske opravdanosti i izmjena prostorno-planske dokumentacije. Da je Kerum ozbiljno mislio s tim tunelom, već bi odavno i sam to gurao. Previše bi koštao i bio bi beskoristan. Doduše, možda bi bio koristan Kerumu koji živi na Mejama, a najdraži mu je kafić na Bačvicama u vlasništvu prijatelja Ivice Livaje - rekao nam je Prkić.

Na naš prijedlog da bi se tunel mogao zvati “Prkićev prolaz” ili “Kerumova buža”, Prkić je iznio svoj - “Od nigdje nikamo”.

Kratke konzultacije

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća Splita, kaže kako je i njih iznenadila inicijativa stranke Pametno da se gradi projekt koji je predložio Kerum, ali su se nakon kratkih konzultacija odlučili da ipak prihvate amandman.

- Kako nije bilo gradonačelnika, naša zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš imala je ovlasti da taj amandman prihvati ili odbije. Ovo je prvi korak da bi se projekt realizirao, a tih 20.000 kuna nije neka cifra da bi joj se dalo na važnosti. I Željko Kerum me danas nazvao i poručio da je to izvrsna stvar - rekao nam je Stanišić.

Dodaje kako zna da su se iz Pametnog htjeli narugati, ali sada je na Gradu da procjeni ima li taj projekt smisla ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:08