POMUTNJA NA LOKALNOJ RAZINI

UMJESTO OBILJEŽAVANJA HRVATSKIH AKCIJA, U BOSANSKI GRADIĆ STIŽE - VUČIĆ! Opća pobuna lokalnih Srba nakon najave lokalnog HDZ-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2019. u 12:38

Milorad Dodik (L), president of the Republika Srpska, and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic attend the official celebration ceremony of Republika Srpska Statehood Day in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, January 9, 2015. Bosnian Serbs organised celebrations of the Statehood Day of their half of Bosnia despite the constitutional court's ruling to change the date for the holiday which was found to discriminate against other ethnic groups because it is also celebrated as an Orthodox holiday. REUTERS/Dado Ruvic - RTX21MM7
Dado Ruvić / REUTERS

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

 

SARAJEVO - Gradić Drvar u sjeverozapadnoj Bosni u petak je trebao biti mjesto obilježavanja obljetnice uspješnih akcija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima su u rujnu 1995. godine od srpske okupacije oslobođeni veliki dijelovi teritorija Bosne i Hercegovine i stvoreni uvjeti za mirovnu konferenciju u Daytonu kojom je okočan troipolgodišnii rat u toj zemlji, no umjesto hrvatskih dužnosnika i predstavnika braniteljskih udruga tamo stiže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Vučićeva ureda najavljeno je kako on dolazi u Drvar da bi tamo sudjelovao u manifestacijama posvećenim "obilježavanju stradanja Srba u 20. stoljeću" a u tome će mu se pridružiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Njih dvojica trebali bi sudjelovati na akademiji koju su tim povodom priredile lokalne vlasti i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Drvar je općina u sastavu Livanjske županije u Federaciji BiH i tamo prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine živi oko 3700 stanovnika od kojih je oko 3100 Srba a Hrvata ima petstotinjak.

Općinsku vlast kontrolira Dodikov SNSD a ta stranka sudjeluje i u vlasti na razini županije koalirajući s HDZ BiH.

Upravo je županijski odbor HDZ BiH u srpnju ove godine donio odluku da se 13. rujna ove godine posebice obilježi kao dan oslobođenja regije odnosno Drvara i drugih dijelova sjeverozapadne Bosne.

Ta područja oslobođena su u operaciji Maestral vođenoj od 8. do 17. rujna 1995. godine u kojoj su zajednički djelovali HV, HVO i Armija BiH.

Tada je oslobođeno oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija kojega su do tada držale postrojbe bosanskih Srba koje su pružile ogorčeni otpor pa je samo u borbama kod Bosanskog Grahova poginulo najmanje dvadeset pripadnika 4. gardijske brigade i 141. brigade HV.

Procjena je kako su u ovim operacijama poginula ukupno 74 pripadnika HV i HVO-a a više od 200 ih je ranjeno.

Sam Drvar je upravo 13. rujna oslobodila 7. gardijska brigada HV i stoga su u županijskom HDZ-u i predložili obilježavanje ovog datuma.

No odmah nakon toga pobunili su se u općinskim tijelima Drvara, a potporu im je dao Dodik koji je ustvrdio kako je HV u sjeverozapadnoj Bosni provela ratni zločin etničkog čišćenja te je najavio kako je i osobno spreman otići u Drvar i fizički spriječiti obilježavanje datuma kojega lokalni Srbi tretiraju kao početak okupacije.

"U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta", izjavio je Dodik.

Predsjednik Federacije BiH i visoki dužnosnik HDZ BiH Marinko Čavara nakon toga je izjavio kako neće biti potrebe da Dodik osobno dolazi u Drvar jer proslave neće biti. Dodao je kako "nema pojma" da je netko uopće planirao obilježavanje 13. rujna kao dana oslobađanja Drvara istaknuvši kako toga neće biti jer HDZ o tome nije donio nikakvu odluku.

''Nemam pojma tko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija", kazao je potkraj kolovoza Čavara za televiziju N1.

No na službenim internetskim stranicama HDZ BiH 9. srpnja objavljeno je priopćenje u kojemu jasno stoji kako je na 10. izbornoj skupštini odbora HDZ BiH Herceg-bosanske županije između ostalog, usvojena inicijativa člana tog odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Dodali su kako se županijski odbor zadužuje za provedbu takve inicijative "kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Herceg-bosanskoj županiji u vojnim akcijama 'Ljeto 95' i 'Maestral'".

Čavara je pak ustvrdio kako je ovdje riječ o ''isprovociranom sukobu'' interesnih skupina koje nastoje napraviti problem a za sve je prozvao "probosanske medije".

Neki od prozvanih u petak su nakon najave dolaska predsjednika Srbije u Drvar umjesto hrvatskih dužnosnika i pripadnika braniteljskih udruga konstatirali kako je u svemu presudio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji nastoji pod svaku cijenu očuvati dobre odnose s Dodikom i Vučićem.

"Sigurno je da će večeras iz Drvara biti odaslane poruke koje Hrvatima na području županije i lokalnog HDZ-a neće goditi ušima. No predsjednik HDZ-a ujedno i Hrvatskog narodnog sabora pobrinuo se da ne bude pobune", ironično poručuje portal Klix uz zaključak kako je u ovom slučaju pobjedu ipak odnio Čovićev strateški partner Dodik.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo