ANA BARBIĆ KATIČIĆ

UMJETNICA KOJA JE DIZAJNIRALA TROFEJ ZA NAJBOLJEG NOGOMETAŠA SVIJETA RADI KAO PROFESORICA LIKOVNOG 'Sve zanima kakav je Luka'

 
 Ana Barbić Katičić

“Djeca me na hodniku dočekuju pljeskom već nekoliko dana, kako kome dođem na nastavu, mašu mi s prozora, pokazuju palčeve gore”, priča nam umjetnica Ana Barbić Katičić, inače i profesorica likovnog odgoja u Osnovnoj školi Šestine, koja se upravo vratila iz Londona gdje je u Royal Festival Hallu Luki Modriću kao najboljem igraču uručen trofej FIFA-e koji je ona oblikovala.

Podsjetimo, ta je umjetnica na poziv Zvonimira Bobana prije nepune tri godine oblikovala trofej koji je međunarodna komisija procijenila najboljim, nakon čega je u Švicarskoj, u Zürichu, sama pratila kompleksnu izradu trofeja teškog 6,4 kilograma.

Nestvarno

Nada koja je već tada postojala da će trofej biti uručen nekom hrvatskom igraču brzo se ostvarila.

“Prethodne dvije godine nagradu je dobio Cristiano Ronaldo. Nadala sam se da će nekad biti uručena i domaćem igraču. Kad je ove godine nagradu primao Luka Modrić, kada sam promatrala kako prima trofej koji sam oblikovala, bio je to nestvaran događaj, trenutak koji ću doživotno pamtiti. Moja želja, kada sam radila na rješenju za FIFA-u, postala je stvarnost”, kaže umjetnica i dodaje: “Svi su bili napeti uoči proglašenja, a potom se prolomio aplauz i povici iz publike”.

Svake godine, kaže, pozivaju je na dodjelu, dva put je bila u Londonu, prve godine u Zürichu, no ova je godina nadmašila sve i, kako kaže, “kruna je svega što se događalo u Rusiji na Svjetskom prvenstvu.”

S Lukom Modrićem nakon dodjele samo se nakratko susrela i fotografirala. Nisu stigli komentirati trofej. No kako kaže: “On je već prije, pri grupnoj dodjeli trofeja, koliko sam barem čula, rekao da mu se sviđa.”

Što je privuklo FIFA-u njezinu rješenju, prisjeća se: “Željela sam oblikovati suvremen rad, no opet u duhu klasičnog sportskog pehara, potvrditi identitet FIFA-e. Pehar u svojem dizajnu uključuje i urugvajsku loptu iz 1930. godine, kao podsjetnik na prvo FIFA-ino prvenstvo koje je održano.”

Niz izložbi

Pehar je visok 31 centimetar i sastoji se od platine, aluminija, bakra i karbona. Pisalo se da ga je izradila švicarska tvrtka Adon Production AG te da se sastoji od 5 dijelova, koji su nastali uz pomoć vrlo precizne tehnologije iz svemirske i automobilske industrije.

“I Zvonimir Boban, kojeg cijenim i koji mi je pomogao s uputama kako bi trofej trebao izgledati, kasnije mi je javio da je bio sretan kada je čuo da je nagradu za izradu trofeja za najboljeg igrača svijeta dobio netko ih Hrvatske”, kaže. I Ronaldo je, kasnije je prepričavala umjetnica, komentirao da je trofej lijep.

Ana Barbić Katičić prvo je diplomirala na Pravnom fakultetu, a zatim slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu, u klasi Igora Rončevića, i njezine slikarske izložbe, na tragu fotorealizma, vrlo su zapažene. Više je puta bila na studijskim boravcima u Parizu i iza nje je niz što samostalnih, što skupnih izložbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:27