'BRANITELJ KULTURE'

UMJETNIK KOJI JE POSTAVIO ŠATOR U SAVSKOJ ISPRED SC-a Predsjednica je pokazala potpunu podkapacitiranost, ona tamo nema što raditi. A SDP je šaka jada

 Ronald Goršić / CROPIX

- Sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu je inkriminirana na više načina i treba temeljitu reviziju, kao i sve odluke koje je ta sanacijska uprava donijela, kazao je kazališni redatelj i glumac Miran Kurspahić gostujući u emisiji Pressing televizije N1.

- Uništavaju jedan prostor kulture koji je bilo jako teško stvoriti i održati, a ovako će nestati i bit će ga teško vratiti, istaknuo je Kurspahić, komentirajući slučaj Nataše Rajković koja je smijenjena u kolovozu s mjesta voditeljice kulturnog sektora SC-a.

Miran Kurspahić je sebe nazvao "braniteljem kulture" i u dvorištu ispred sanacijske uprave Studentskog centra lani je postavio šator, parafrazirajući prosvjed veterana u Savskoj 66.

- Na kulturu se godinama gledalo s podsmijehom, sve do momenta dok desnica nije shvatila da preko toga dobivaju jednu medijsku vidljivost. Tako je počeo interes desnice prema kulturi i tako su počeli polagano zauzimati kulturne prostore, kazao je za N1.

Kurspahić je ušao u fokus javnosti još tijekom studija, kada je na Akademiji imao problema s profesorom Brankom Brezovcem, koji ga je stalno rušio na ispitu.

- Sve je počelo još 2004. kad smo Frljić, Božić i ja bili na trećoj godini i radili smo na produkciji. Bili su neizdrživi njihovi nedolasci i njihov nemar, pa smo odlučili objaviti otvoreno pismo koje smo uputili dekanu i objavili na teatar.hr-u. Kako je tada bila sezona kiselih krastavaca, mediji su nas prenijeli i ja sam kao najmlađi dobio po nosu, rekao je.

Iako je tada, kako kaže, na Akademiji sve ostalo isto, Kurspahić je naučio važnost medijskog pritiska. Na novinarsko pitanje da komentira aktualne teme - intervju predsjednice Grabar-Kitarović u Kleine Zeitungu, pojavljivanje Mirka Norca (osuđenog za ratne zločine) na obljetnici akcije Medački džep, činjenicu da ratni zločinac Tomislav Merčep služi kaznu u toplicama - Kurspahić odgovara: - Ne samo kod nas već globalno, uslijed relativizacije stvari došlo je do momenta da se sve poravna u istu ravan. Tako da je jako teško donijeti ocjenu o nečemu jer ne postoji referentna točka. To je jedan svijet u kojem argumenti i istina više ništa ne vrijede. Uslijed toga dobivamo ovakve ocjene i povijesni revizionizam. Predsjednica je pokazala potpunu podkapacitiranost na toj poziciji, sa svojom ekipom je to više puta pokazala, ona tamo nema što raditi. Postoji vrsta laganja i nebrige što se izjavljuje, nepovjerenje, zaboravljaju se činjenice i ona tu savršeno odgovara, to je ono kada izađe u kazalištu na pozornicu i nakloni se, i kada upada u svlačionicu. Ona nema dobrog ukusa, zato je sve dopušteno. Ljudi poput Norca, Merčepa i Glavaša ne služe na čast niti jednom ratnom veteranu koji je iz obrambenih pobuda branio zemlju.

- Postoji trend desno-klerikalnih struja, primjerice u Poljskoj i Slovačkoj, a da ne govorimo u Srbiji i BiH, a i kod nas je to davno pokucalo na vrata, kazao je Kurspahić, a na novinarsko pitanje može li to zaustaviti SDP, redatelj Kurspahić je odgovorio: - SDP još nominalno postoji kao stranka, ali to jedna šaka jada. HDZ ima potpunu vlast u rukama, i čini se da će je dugo imati, oporba nema nikakav korektiv. I sad se glavne borbe na političkoj sceni vode između gospodina Vase i Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:31