Umro bivši gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić

SPLIT -  U Bolu na Braču u 62. godini umro je Zvonimir Puljić, saborski zastupnik i bivši splitski gradonačelnik te dugogodišnji predsjednik splitskog HDZ-a. Puljić je umro na plaži, vjerojatno od srčanog udara. U svojoj kućici u Bolu rado je provodio slobodno vrijeme i njegovao nekoliko stabala maslina od kojih je pravio i ulje na koje je bio jako ponosan.



- Zvonimir Puljić bio je tih i samozatajan čovjek, uvijek je izgovarao riječ manje, ali je uvijek imao vremena i strpljenja da pažljivo sasluša baš sve koji bi mu se obratili, imao je izvanredan dar za komunikaciju - rekao je o bivšem splitskom gradonačelniku i stranačkom kolegi Dujomir Marasović, predsjednik splitskog HDZ-a, kojega je tužna vijest kao i ostale Splićane iznenadila i šokirala.



Puljića će Splićani pamtiti kao ozbiljnog, korektnog, kulturnog gospodina, a suradnici po poštovanju i uvažavanju koje im je ukazivao bez obzira na razlike u političkim stavovima. Svi zajedno pamtit će ga po gorljivoj želji da od Splita napravi istinsku metropolu.



U njegovu je mandatu Split konačno dobio Generalni urbanistički plan, temeljni dokument kojim se uređuje prostor, uređen je najvažniji društveni prostor u gradu, Riva, stara gradska jezgra konačno je očišćena od kičastih reklama, a na koncertima prigodom blagdana Svetog Dujma i Božića Splićane je darivao najvećim imenima svjetske glazbe. Posebnu je pozornost posvećivao kulturi, pa je grad napokon dobio Galeriju Emanuela Vidovića, Gradsku knjižnicu i uređeno Kazalište lutaka. Često ga se moglo sresti u šetnji gradom, a uvjek na izložbama, kazališnim predstavama i koncertima.



- Prije neki dan sam ga sreo u Foto Klubu Split na izložbi o posljednjoj ekspediciji na Himalaje. Pun elana pričao je o Štambukovoj izložbi. Bili smo politički suparnici, često i žestoki, ali izvan političke arene imali smo vrlo korektne ljudske odnose - kazao je o svom dugogodišnjem političkom protivniku Marin Jurjević, predsjednik splitskog SDP-a.



- Otišao je s mjesta gradonačelnika jer se nije slagao s vrstom politike koja se vodila u tadašnjoj koaliciji. Uvjek je pokazivao visok stupanj stranačke lojalnosti, a na kraju ga je stranačka mašinerija makla s gradonačelničkog mjesta, takav je svijet politike. Politički angažman ostavlja tragove koji se ne vide, taj poziv je stresan - zaključio je Jurjević.



Puljić se politikom bavio još od 1971. godine kad je kao aktivni sudionik Hrvatskog proljeća bio jedan od čelnika studentskog pokreta u Splitu. Odmah po stvaranju hrvatske države, 1991. godine, postao je predsjednik Izvršnog vijeća tadašnje Općine Split te predsjednik Kriznog štaba, kad je uspješno priveo kraju pregovore o odlasku JNA iz Splita. Bio je i predsjednik Gradskog vijeća Splita 2001.-2002. godine, a životni san da postane gradonačelnikom rodnoga grada ostvario mu se 2005. godine.



Mandat mu je prekinut 2007. godine zbog razmirica s koalicijskim partnerom Listom Velog Mista, kad je odlukom stranačkog vodstva umjesto njega na položaj prvog Splićanina došao Ivan Kuret. Na čelu splitskog odbora HDZ-a bio je od 1998. godine do 2007. godine. Bio je i Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Knin od 1996. do 1997.godine. Zvonimir Puljić rođen je u Splitu 1947. godine.



Odrastao je na Manušu gdje mu je otac imao pekarnicu. U Splitu je završio i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Radio je u tvrtkama Digitron u Bujama, Nikola Tesla u Zagrebu, u splitskim poduzećima Union Dalmacija, Rade Končar, Brodogradilište, Brodomerkur, HTP, te u solinskoj Ini. 

Duška Čolović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:45