U 82. GODINI

UMRO RADOVAN VUKADINOVIĆ Otišao je dugogodišnji profesor na Fakultetu političkih znanosti, jedan od najvećih hrvatskih vanjskopolitičkih stručnjaka

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2019. u 19:41

Zagreb, 140518.
Kennedyjev trg 6b
Na sveucilistu Libertas odrzana je internacionalno-znanstvena konferencija pod nazivom Russia and Euro-Atlantic integration.
Na fotografiji: Radovan Vukadinovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

Radovan Vukadinović

 

Danas je u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 82. godini umro umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i stručnjak za međunarodne odnose i diplomaciju prof. dr. Radovan Vukadinović, doznaje se od obitelji.

Radovan Vukadinović rodio se u Bitolju u Makedoniji 18. ožujka 1938. U Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu 1962., a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti 1967. godine, gdje je radio od 1963. do umirovljenja 2008. Redoviti profesor bio je od 1976., a od 1985. gostujući profesor na Floridskom državnom sveučilištu.

Prof. Vukadinović bio je član niza domaćih i međunarodnih znanstvenih organizacija, predsjednik Hrvatske udruge za međunarodne studije i Atlantskoga vijeća Hrvatske. U svojem se znanstvenom radu bavio međunarodnim političkim odnosima, pitanjima sigurnosti te vanjskom politikom.

Glavna djela su Sila i interesi: vanjska politika SAD (1972.), Međunarodni politički odnosi (1974.), Hladni rat i Evropa (1981.), Nuklearne strategije supersila (1985.), Mediteran između rata i mira (1986.), Politika i diplomacija (1994.), Teorije vanjske politike (2005.) i Amerika i Rusija (2008.).

Plenković izrazio sućut

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u srijedu sućut u povodu smrti umirovljenog profesora Fakulteta političkih znanosti Radovana Vukadinovića istaknuvši njegov doprinos generacijama studenata koje je senzibilizirao za teme kojima je posvetio svoju znanstvenu karijeru - vanjsku politiku, međunarodne odnose i diplomaciju.

„S tugom sam primio vijest o smrti profesora Radovana Vukadinovića. Profesor Vukadinović dao je nemjerljiv doprinos Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je predavao dugi niz godina, brojnim drugim znanstvenim institucijama i organizacijama u kojima je djelovao, a posebno generacijama studenata koje je senzibilizirao za teme kojima je posvetio svoju znanstvenu karijeru - vanjsku politiku, međunarodne odnose i diplomaciju.

U ovim tužnim i bolnim trenucima za obitelj profesora Vukadinovića, njegove prijatelje i kolege, te sve one koji su ga poznavali kroz njegov dugogodišnji rad, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno“, stoji u izrazima sućuti premijera Plenkovića. (Hina)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo