SUMMIT ČELNIKA EU

'UNATOČ ARBITRAŽI USPJELI SMO ZADRŽATI KOREKTNE ODNOSE' Plenković u Salzburgu neformalno razgovarao s Marjanom Šarecom

Andrej Plenković i Marjan Šarec

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Salzburgu da je ključno nastaviti graditi dobre odnose sa Slovenijom te da smatra uspjehom to što su odnosi u zadnje dvije godine ostali korektni unatoč arbitražnoj presudi o hrvatsko-slovenskoj granici koju Hrvatska ne priznaje.

Plenković je u u srijedu i četvrtak sudjelovao na neformalnom summitu čelnika EU u Salzburgu, gdje je imao prigodu upoznati i kratko razgovorati s novim slovenskim premijerom Marjanom Šarecom.

"Jučer smo se prvi put vidjeli i upoznali. Danas je protokol bio takav da smo sjedili jedan pored drugoga pa smo imali više vremena za neformalni razgovor. Mislim da je ključno da mi nastavimo graditi dobre odnose između dvije zemlje i mogu reći da smo u zadnje dvije godine s obzirom na vrijeme donošenja arbitražne presude, koju Hrvatska ne priznaje, uspjeli zadržati odnose u korektnom ozračju", rekao je Plenković po završetku neformalnog summita EU u Salzburgu.

"Za razliku od nekih slučajeva u zadnjih deset, dvadeset godina nije bilo podizanja tenzija i tim putem treba nastaviti", dodao je Plenković ističući da su Hrvatska i Slovenija bliske zemlje, koje povijesno nisu imale problema, a sva sadašnja otvorena pitanja vezana su uz raspad bivše države.

Na komentar novinara da se slovenska tužba pred Sudom EU protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitražne presude ne uklapa u dobre odnose, Plenković je rekao da Slovenija ima novu vladu, ali ne i sve nove aktere u njoj.

"U Sloveniji se promijenila vlada, ali ne nužno i svi akteri. Oni su izabrali taj put i ako je to taj put mi ćemo na njega odgovoriti pravnim sredstvima. S druge strane tražit ćemo rješenja koja bi mogla dovesti do dogovora", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:33