REPORTAŽA SA SLALOMSKE UTRKE

Unatoč lijepom vremenu, Snježnu kraljicu pratilo samo osam tisuća gledatelja

Ženska sljemenska utrka održavala se na neradni dan, no broj gledatelja nije porastao u odnosu na najlošiju, 2013. godinu. Organizatori tvrde da će muški slalom u utorak ipak privući više ljudi
 Ronald Goršić/CROPIX

Unatoč najavama organizatora kako se očekuje rekordan broj gledatelja, jučer je deseta Snježna kraljica na Sljeme privukla tek nešto više od osam tisuća ljudi.

Ni sunčano vrijeme ni neradni dan, ali niti činjenica da se radi o jubilarnoj utrci, očito nisu bili dovoljan mamac da nakon jednogodišnje pauze navijači masovno pohrle na omiljeno brdo Zagrepčana i uživaju u utrci Svjetskoga kupa.

Ipak, oni koji su se jučer ipak odlučili otići na utrku stvorili su vatrenu atmosferu, unatoč činjenici da je termometar pokazivao nekoliko stupnjeva ispod nule.

Prvi ZET-ovi autobusi s navijačima prema Sljemenu su krenuli već od 7 sati, a prvu vožnju slaloma pratilo je, prema službenim podacima, oko 6 i pol tisuća ljudi.

Velika praznina popunila se u pauzi između dvije utrke, kada je uz Crveni spust, ali i na popularno Krumpirište stiglo još oko 1500 navijača.

Divan sunčani dan

Upravo na Krumpirištu, već tradicionalno, daleko od VIP gostiju, vladala je i najbolja atmosfera.

Oni koji su stigli među prvima uspjeli su dobiti i porciju graha, kojeg je nestalo još prije podne. Atmosfera na Krumpirištu bila je odlična, a osim sunca, građane je grijao i topli čaj.

Prema službenim podacima, do početka druge vožnje podijeljeno je četiri tisuća porcija graha, 4500 hot dogova, 3900 sendviča te više od 1000 litara čaja.

Dok zadnji ne odu

- Nismo očekivali toliko ljudi, zbog čega je brzo podijeljen sav grah, ali čaja ne smije nestati sve dok zadnja osoba ne napusti Sljeme - rekao nam je Siniša Baćani, voditelj Krumpirišta.

U redu za grah čekalo se i po dvadesetak minuta, a oni koji su kasnili, ostali su bez te domaće delicije.

Ilija Jelavić već je nekoliko puta posjetio natjecanje, ali kako kaže, ovo je prva godina da se primijetio propust u količini hrane.

- Nisam dobio grah, rekli su mi da ga je već prije sat vremena nestalo. Dobio sam čaj i dva hot doga. Mislim da se zaista osjeti da je kriza, nema više besplatnih kapa, rukavica, zviždaljka i ostalih navijačkih rekvizita koje su dijelili prijašnjih godina - kaže.

Slično nam je potvrdio i Ivan Hrčić, koji na sljemensku utrku također dolazi godinama.

- Hrane nema u izobilju, ali je i dalje jednako kvalitetna - Hrčićev je komentar.

Ekipa iz Zagorja

Unatoč nedostatku hrane, mnogi su jedva dočekali Snježnu kraljicu, poput vesele ekipe iz Zagorja.

- Atmosfera je odlična. Došla sam s društvom iz Zagorja, dolazimo svake godine jer nam je blizu i super se provodimo. Ne smeta nam hladnoća, ali bilo bi odlično da se uz čaj dijeli i kuhano vino - poželjela je Anamarija Sente.

Ipak, bilo kakav alkohol u krugu skijališta je zabranjen pa je jedina borba protiv hladnoće bila topli čaj.

Osim na količinu hrane, dio gledatelja požalio se i na broj ZET-ovih autobusa koji su vozili prema Sljemenu.

Navijači smatraju kako ih je vozio premali broj, zbog čega dio njih i nije stigao na sam početak utrke.

Iako je cijeli događaj protekao mirno i bez većih incidenata, HGSS koji je bio zadužen za sigurnost građana i natjecatelja, imao je mnogo posla.

Party u zlatnom šatoru

Staza, kao i prostor za gledatelje tijekom dana se malo zaledio pa je HGSS do 14 sati imao sedam intervencija. Šest puta su intervenirali zbog gledatelja, a poskliznuo se i uređivač staze koji je uganuo gležanj. I gledatelji su se sklizali, no nije bilo teških lomova pa je ovih šest intervencija proteklo dobro, HGSS je napravio imobilizaciju, nakon čega ih je Hitna pomoć prevela na pregled u jednu od zagrebačkih bolnica.

Nakon utrke, u 14 sati, započeo je tulum u Gold šatoru, gdje se skupila i publika s Krumpirišta, a tulum je završio u 16 sati, upravo kada je započela već tradicionalna utrka Ski Legends.

Jutarnji susret na VIP tribini

Tribine oko staze bile su pune za vrijeme utrke, a građani koji su pratili trku u pauzi su se zabavljali u nekom od VIP šatora za koje su se ulaznice plaćale.

Na glavnim tribinama bili su i gradonačelnik Milan Bandić i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koji su sjedili nekoliko metara jedno od drugoga.

Iako su na tribinama sjedili odvojeno, gradonačelnik i njegova zamjenica ipak su razgovarali u pauzi između utrka.

- S gradonačelnikom sam razgovarala, iako sam i prije mogla s njim komunicirati jer nisam svjedok u slučaju, no, naravno,

razgovarali smo samo o Snježnoj kraljici - rekla je Švaljek, koja je kasnije i uručila krunu pobjednici Mikaeli Shiffrin.

I gradonačelnik je bio oduševljen, desetim, jubilarnim izdanjem Snježne kraljice.

Sve je odlično, vrlo sam zadovoljan - bio je vrlo kratak gradonačelnik Milan Bandić, koji je utrku pratio na VIP tribinama u društvu prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34