BUKA I BRUKA

Unatoč zabrani, u Makarskoj se i dalje izvode teški građevinski radovi, građani ogorčeni: 'Turisti nam bježe, djeca ne mogu spavati'

 
 Ivo Ravlić / Cropix

Kad su gradski vijećnici krajem prosinca prošle godine jednoglasno usvojili odluku prema kojoj privremena zabrana izvođenja građevinskih radova stupa na snagu 1. svibnja i traje do 30. rujna, zasigurno nisu ni slutili koliko je se neće poštovati pet mjeseci poslije, piše Slobodna Dalmacija.

Premda su građevinari gradsku odluku u Makarskoj kršili svake godine, pa tako i lani, kada se čekićalo, štemalo i kopalo usred ljeta, ove godine zaista su pretjerali, i to posebno na Dugišu, na gradilištu tik pokraj trgovačkog centra "Lidl", odakle nesnosna "zvonjava" svakog dana traje gotovo dva tjedna nakon početka zabrane izvođenja radova. Iako komunalni redari svakodnevno obilaze gradilište, a telefonske linije Gradskog centra Osejava Makarska postale su užarene od poziva građana, za sada spasa nema jer se radovi i dalje nesmetano odvijaju. I baš zato smo odlučili napraviti đir po gradu kako bismo ispitali "vrijedi" li nastavak gradnje nakon 1. svibnja samo za istočni dio grada ili i za sva ostala područja. Obišli smo gradilište prema Velikom brdu, gdje niče oko 400 stanova, kao i ono u nastavku Zadarske ulice. I na koncu smo ustanovili da se buka čuje samo s Dugiša.

Iako je Makarska zaista pretvorena u veliko gradilište, na Putu Požara, pokraj zgradurina koje je teško i pobrojiti, zatekli smo par dizalica, ali nisu bile u funkciji, a uspjeli smo vidjeti tek troje radnika koji su obavljali nečujne radove na fasadi. E, onda smo stigli do Dugiša i prvo sami sebi kazali da skidamo kapu svim stanovnicima koji mogu trpjeti zvuk bušenja kamena pikamerom s bagera jer je situacija nepodnošljiva...

Probijeni rokovi

Gradilište "Tommyja" je zatvoreno, a kako doznajemo od investitora, splitske tvrtke "Dugiš" d.o.o., radovi su prekinuti nakon upozorenja komunalnih redara. Najbučnije je tako ostalo samo gradilište investitora makarske tvrtke "B.E.K. projekt" i izvođača radova "Builder", pa smo odmah "okrenuli" telefonski broj suvlasnika tvrtke Mirjana Brkića, koji gradi aparthotel sa 76 apartmana, bazenom, restoranom i sportskim sadržajima, a čiji se završetak planira do početka 2021. godine. I sam Brkić kaže da je buka nepodnošljiva i da su radovi do našeg dolaska i do 1. svibnja već trebali biti dovršeni, ali dogodila se nepredviđena situacija.

Ivo Ravlić / Cropix

– Izvođač je "probio" sve moguće rokove i prilikom iskopa za hotel oštećen je zid trgovačkog centra "Lidl", koji sada treba sanirati i na čemu se radi od 1. svibnja. Sanacija je već trebala biti dovršena, a gradilište smo morali propisno ograditi. Doista mi je neugodno zbog svih Makarana koji stanuju na Dugišu i koji su uznemireni bukom s gradilišta jer je stvarno nepodnošljiva. Žao mi je što se sve ovo dogodilo, i to nepredviđeno, i ispričavam se svim sugrađanima, posebno onima koji su imali neugodnosti s gostima – rekao je Brkić, dodavši da gradilište skoro svakog dana obilaze komunalni redari, koji su sastavili zapisnik i propisali im kazne po prekršajnim nalozima zbog narušavanja javnog reda i mira, kao i rješenje zbog kršenja gradske odluke o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova, piše Slobodna Dalmacija.

Kazne investitoru

Koliko je kazni investitoru Brkiću točno izrečeno, doznali smo od dogradonačelnika Dražena Nemčića, koji kaže kako je riječ o tri prekršajna naloga zbog narušavanja javnog reda i mira i jednom rješenju zbog kršenja gradske odluke o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova. Kako objašnjava, investitorima koji stvaraju buku na gradilištima inače se izdaju dvije vrste kazni, i to ona zbog kršenja javnog reda i mira, što vrijedi tijekom cijele godine od 14 do 17 sati i od 22 do 7 sati. Kazne za prekršaje pravnim osobama izriču se od 5000 do 10.000 kuna, za obrte od 2000 do 5000 kuna i za fizičke osobe od 1000 do 2000 kuna. S druge strane, kazne za kršenje odluke o sezonskoj zabrani izvođenja radova iznose 10.000 kuna za fizičke osobe i 30.000 kuna za pravne osobe.

Ivo Ravlić / Cropix

- Za kršenje odluke o javnom redu i miru ispisuje se obavezni prekršajni nalog, i to svakog dana ako se investitor ne pridržava zakona, dok se zbog kršenja gradske odluke prvog dana investitoru izdaje usmeno upozorenje, a drugog dana izlazi se na teren, i ako se uvidi da investitor i dalje krši odluku i ne poštuje upozorenje, piše se zapisnik pa onda rješenje po upravnom postupku. Tek kad mu se osobno uruči rješenje i kada dobijemo povratnicu da ga je zaprimio, ako ni onda ne prestane s radovima i ne postupi po rješenju, ponovno mu se ispisuju kazne čiji se iznosi udvostručuju, 20.000 kuna za fizičke i 60.000 kuna za pravne osobe, i dalje od 30.000 do 90.000 kuna. To su jedina dva instrumenta koja imaju komunalni redari - rekao nam je Nemčić.

Uznemireni građani

Potom smo kontaktirali GCOM, čiji su nam operateri kazali da ih zbog gradilišta pokraj "Lidla" svakodnevno, i to non-stop, zovu uznemireni građani, a žalbe na račun buke zaprima i TZ Makarska, što nam je potvrdila direktorica Hloverka Novak Srzić:

- TZ-u Makarska žale se privatni iznajmljivači, od kojih su jednom na Dugišu gosti već otkazali boravak, i pritužbi ima, ali komunalni redari doista čine sve kako bi se radovi obustavili i graditelje sankcioniralo. TZ i Grad daju maksimalno sve od sebe da se obustave radovi, a odluka donesena krajem prošle godine na Gradskom vijeću od velike je koristi za Makarsku jer njome želimo produžiti predsezonu i posezonu – veli Novak Srzić.

Ivo Ravlić / Cropix

A što o sezonskim gradilištima i Makarskoj, koja je, nažalost, postala sinonim za pravnu i bespravnu betonizaciju, misle građani koje smo u kišovito jutro zatekli pokraj najbučnijeg "udaranja u mozak"? Prvo smo "naletjeli" na Marka Ševelja koji stanuje na Franjevačkom putu, par metara od gradilišta na Dugišu, a koji ogorčeno kaže da mu čak više nije važno što su mu pobjegli prvi gosti iz apartmana, nego mu je najvažnije imati svoj mir jer je neispavan.

- Ne krivim ja ove građevinare, oni se bore za svoj rad i za svoj život, ali Gradsko vijeće donijelo je odluku koju trebaju izvršiti gradske službe, koje ne rade svoj posao. Gradski centar Osejava i komunalni redari izgleda su nemoćni, a osim sadašnje buke s gradilišta, godinama se usred ljeta borim protiv buke iz susjedne diskoteke. Evo, i jutros sam zvao GCOM u sedam sati, pa opet nakon sat vremena, pa su onda poslali komunalne redare, ali to i dalje lupa.

Ovo nije prva godina kršenja gradske odluke, za mjesec dana čeka nas buka iz susjednih diskoklubova, a u ovoj ulici ionako imamo najviše problema s policijom, koja ujutro ranom zorom parkira ispred moje kuće i zaustavlja ove koji automobilima dolaze iz diskoteka. Onda nastane buka i prepirka i ne možeš držati otvoren prozor - govori Ševelj, kojemu su prije nekoliko dana stigli dugogodišnji gosti iz Češke, ali su pobjegli zbog buke koja je počela prije sedam sati:

- Smjestio sam ih kod prijatelja u Podgori i, srećom, neće mi na Booking.comu ostaviti negativne recenzije jer kod mene borave više od 10 godina. Svi se mi moramo dobro oznojiti da bismo dobili gosta i reklamirali se, a džaba oni iz Grada donose odluke kad svatko radi kako mu se radi - kaže Ševelj.

"Direktno na udaru"

Pokraj Brkićeva gradilišta zatekli smo i umirovljenu profesoricu Radojku Divić, koja stanuje na Dugišu u zgradama preko puta "tutnjave":

- Direktno sam na udaru radova, buka s gradilišta traje od jutra do večeri, ma tijekom cijelog dana. Budući da sam pažljivi čitač, buka mi smeta i ne mogu se koncentrirati, stalno čujem ujednačeni ritam kao da se nešto drobi - govori Divić.

Ivo Ravlić / Cropix

U kafiću Gradske sportske dvorane sok je ispijao naš ekolog, umirovljeni ugostitelj Ozren Miočević, koji kaže da ne može vjerovati u što se Makarska pretvorila:

- Iako je 1. svibnja stupila na snagu sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova, radi se na svim mjestima po gradu, od Velikog brda do Osejave, i zabrana ne znači ništa jer se gradi više nego kad je nije bilo. Buka s gradilišta smeta svima, a posebno djeci, koju probudi u šest sati, a ja tada pobjegnem u šetnju pa mi bude lakše. Cijeli dan lupaju bez prestanka i ne znam što gradska vlast misli napraviti od Makarske, hoće li je upropastiti ili podići na višu razinu jer nazadujemo u turizmu umjesto da idemo naprijed.

Ivo Ravlić / Cropix

Bio sam gradski vijećnik 26 godina i prije 90-ih godina prošlog stoljeća Gradsko vijeće je donosilo odluku o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova čak 1. travnja jer se do 1. svibnja uređivao grad za početak turističke sezone. Gradsko vijeće bi nakon 90-ih od TZ-a Makarska prvo dobilo broj gostiju, prema kojem su se i donosile zabrane izvođenja radova i nitko ih nije kršio, a nekada je to bilo 1. ili 15. lipnja. A i da su ih kršili, kazne su se odmah ispisivale - veli Miočević, a piše Slobodna Dalmacija.

Grad: Komunalni redari su nemoćni

Zbog učestalih poziva građana komunalnim redarima i GCOM-u, Grad je objavio priopćenje vezano uz kršenje odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, a u kojem se, među ostalim, navodi da se zabrana od 1. svibnja do 30. rujna odnosi na zemljane iskope na gradilištu te radove na konstrukcijskom dijelu, kao što su zidanje građevine i armiranobetonski radovi.

Radovi koji uključuju upotrebu ručnih alata, a koji se najčešće prijavljuju, nažalost, nisu predmet spomenute odluke.

- Unatoč zabranama, kao i svake godine, na području grada i nakon 1. svibnja dio gradilišta je i dalje aktivan, o čemu svjedoče i prijave građana Gradskom centru Osejava. Građani s pravom negoduju jer se odluka krši, a Odsjek za komunalno i prometno redarstvo Grada, nažalost, nema ovlasti učiniti ono što građani priželjkuju: odmah nakon izlaska na teren investitoru isključiti struju, oduzeti mu strojeve ili pak fizički ih ukloniti, nego mogu samo učiniti ono što im dopuštaju njihove ovlasti.

Sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji, investitoru se rješenjem naređuje obustava radova, a ako se na to ogluši, izdaje mu se novo rješenje i, sukladno naputku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, izriče mu se novčana kazna - stoji, među ostalim, u priopćenju iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:42