BANKA GA UPROPASTILA

Uništeni obrtnik kreće u životnu bitku: 'Dosta je! Kredit više ne vraćam i dižem prvu privatnu tužbu protiv banke'

ZAGREB - Odlučio sam prestati plaćati kredit, okupio tim odvjetnika i sastavio prvu privatnu tužbu protiv banke. Predat ću je sudu idući tjedan - kaže naš sugovornik (podaci poznati redakciji), obrtnik kojeg je banka “zajašila” i upropastila. I to samo zato što je do eskalacije krize bio uredan platiša pa ga je, kao i većinu hrvatskog dužničkog korpusa, krenula cijediti do krajnjih granica financijske izdržljivosti.

Zakazao i HNB

Banka mu je, naime, iako je ostao bez ikakvih primanja, uporno, svakih par mjeseci, dizala kamate na kredit od 85.000 švicarskih franaka koji se obvezao isplatiti u 22 godine. Kada je digao kredit, 2006. godine, kamata je iznosila 4,25 posto. Godinu dana poslije povećana je na 5,25 posto, zatim je pred kraj iste godine narasla na 6 posto, a 2008. godine iznosila je 6,25 posto.

- Tada sam pukao. Rata mi je 2006. godine iznosila 4500 kuna, a sada je 9000 kuna. Od toga 53 posto čini kamatna stopa, a 47 posto je tečaj franka. Bio sam obrtnik i tih prvih godina otplate dobro mi je išlo, uspijevao sam podmirivati sve troškove, imao sam zaposlene... Banka je činjenicu da dugove plaćam uredno i da mi posao dobro ide obilato koristila i povećavala mi kamate.

No, onda je došla kriza, posao je pao za 90 posto i jedva sam uspijevao krpati tekuće troškove. Morao sam radnicima dati otkaze, a i sam sam ostao bez primanja. Čista nula. Uzdržavaju me članovi obitelji - objašnjava žrtva bankarskog sustava.

- Ali da odmah razjasnim: nisam od onih koji nisu znali u što ulaze. Dobro sam pročitao svako slovo ugovora, i velika i mala, i sve shvatio. Međutim, vjerovao sam da banka neće do te mjere zlorabiti ovlasti.

Osim toga, tu je i Hrvatska narodna banka za koju sam vjerovao da neće dozvoliti da tako deru klijente. Vjerovao sam, što je i poslovna logika, da će povećavati kamate ako franak bude padao i snižavati ih ako bude rastao. No, lani je franak dosegao rekord, a kamate su i dalje rasle.

Bez pisanog traga

Uglavnom, odlučio sam se boriti za svoja prava i poslao banci desetak reklamacija, pritužbi, žalbi... Za sve imam pisani trag. Naravno, nisu odgovorili ni na jednu pritužbu. Nisu htjeli ostavljati pisani trag. Nazvali bi me na telefon i pozvali u banku, gdje bi me uvalili nekom službeniku koji bi me na brzinu smirio i zatim otpilio. E onda sam odlučio da više neću plaćati kredit. Pa digao sam 450.000 kuna vezano za franak i obvezao se vratiti 650.000 kuna na 22 godine, a samo sam u ovih šest godina već otplatio 230.000 kuna. Zbog rasta franka, a posebice zbog toliko uvećane kamate, ispada da sada moram vratiti točno milijun kuna!

Po uzoru na Srbiju

Složili smo tužbu na 40 stranica i za koji dan je predajemo. Borit ću se do kraja, nisam ja svoj novac našao na cesti. Za mene je ovo rat! Ne razlikuje se mnogo od 1991., samo su neprijatelj i način agresije drugačiji. Nisam vjerovao da ću se morati ugledati na Srbiju, BiH, Mađarsku...

U Srbiji je mnogo privatnih tužbi protiv banaka već podignuto i njihova je narodna banka srezala prava banaka.

Budući da jedino naša Hrvatska narodna banka ništa po tom pitanju ne radi, jer te iste banke financiraju državu, organizirat ćemo se i zasuti sudove stotinama privatnih tužbi - mirnim, ali odlučnim glasom otkriva upropašteni obrtnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:32