OTOCI ODSJEČENI

UPALJEN CRVENI METEOALARM ZBOG NEVREMENA Zabilježeni udari bure od čak 270 km/h, u Splitu padao snijeg, zagrebačke gradske vlasti upozorile građane

 
Nevrijeme
 Luka Gerlanc / CROPIX

Na području cijelog Jadrana i dalje je na snazi crveni meteoalarm. Očekuju se olujni i orkanski udari sjevernog vjetra, srednja brzina vjetra je 65-90 km/h, dok najjači udari vjetra 90-170 km/h.

"Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", stoji u upozorenju Meteoalarma.

Ovisno o dijelu Dalmacije pušu jaka bura i tramontana s olujnim udarima. Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h. Svi navedeni podaci su službeni, piše Dalmacija danas.

U Splitu je jutros povremeno bilo susnježice, a slab snijeg pada sve do Klisa.

Upozorenje za zagrebačko područje

Prema podacima automatske meteorološke postaje na Biokovu dogodio se udar vjetra od 75 m/s, odnosno nevjerojatnih 270 km/h. Radi se o neverificiranom podatku, no postane li on služben, radit će se o najvećoj brzini vjetra ikada i igdje službeno izmjerenom u Hrvatskoj.

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40–55 km/h, s najjačim udarima od 55-105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana.

"Sve gradske i sve hitne službe su u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane molimo za dodatni oprez", poručili su iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Meteoalarm
Meteoalarm
Upaljen crveni meteoalarm za dio Hrvatske

Prema večeri smanjenje naoblake

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti promjenjivo oblačno i izrazito vjetrovito, uglavnom u kopnenim područjima.

U nizinskom dijelu je moguća susnježica, a u gorju uglavnom snijeg. Prema večeri se očekuje smanjenje naoblake i razvedravanje sa zapada.

Puhat će jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu tramontana i bura mjestimice s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7 u unutrašnjosti te od 6 do 11 °C duž obale i na otocima.

Makarska, 050220.
Jaka bura koja je tijekom noci presla u tramontanu (sjeverozapadnjak) nije na makarskom podrucju prouzrocila vecu stetu. U prekidu je trajektna linija Makarska-Sumartin (o. Brac).
Na fotografiji: jaka tramontana u uvali Donja Luka.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX
Jaka tramontana u Makarskoj

Zbog bure prekinute katamaranske i trajektne linije

Zbog olujne bure i višemetarskih valova na Jadranu u srijedu su drugi dan za redom u prekidu sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima a prekinuto je i više trajektnih linija, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

"Olujna bura mjestimično dostiže udare gotovo 90 kilometra na sat što stvara višemetarske valove na moru koji ometaju plovidbu," izjavila je Hini voditeljica Jadrolinijine agencije Jelena Ivulić.

Zbog pogoršanih vremenskih prilika danas su u prekidu trajektne linije Split-Vela Luka-Ubli, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

"Pratimo razvoj vremenskih prilika na moru i bude li potrebno prekinut ćemo tijekom dana još neke trajektne linije," kazala je Ivulić.

Dodala je kako se postupno smirivanje vremenskih prilika na Jadranu može očekivati u četvrtak.

HAK izdao upozorenje za vozače

Zbog olujnih udara vjetra na dionici državne ceste DC1 Vaganac- Korenica-Udbina-Gračac, brze ceste Solin-Klis (DC1) i na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Zbog vjetra se vozi uz ograničenje brzine od 60 km/h na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog niskih jutarnjih temperatura moguća je poledica na dionicama cesta u unutrašnjosti.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

-trajektne linije: Zadar-Preko, Zadar-Ist-Olib-Premuda, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik;

-brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak;

-katamaranske linije: Olib-Silba-Premuda-Zadar, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split, Split-Hvar-Korčula.

Trajektna linija Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i kamione iznad 3t nosivosti.,

Dana 9.2.2020.god. katamaran na liniji Korčula-Prigradica-Hvar-Split isplovit će iz Korčule u 15:00 sati umjesto u 13:00 sati, a iz Splita u 18:00 sati umjesto u 16:00 sati.

Privatni album
Kafić 'Pino', odnosno ono što je od njega ostalo

Očajni vlasnik kafića u Dugome Ratu

Olujna bura odnijela je u noći s utorka na srijedu kompletan štekat kafića "Pino bar" na plaži u Dugom Ratu pričinivši vlasniku Ivanu Kujundžiću popriličnu materijalnu štetu.

- Ostao sam šokiran, nisam mogao vjerovati. Otpuhalo nam je kompletnu drvenu konstrukciju štekata koja je bila zabijena u betonske blokove. Ne mogu vjerovati da je to bila tolika silina. Odnilo je nekoliko stolova i 30-ak stolica koje su odletjele u more i tko zna gdje su. Šteta je sigurno najmanje desetak tisuća eura. Triba sad to sve popraviti i nastaviti raditi, ali neće biti lako - kazao je Slobodnoj Dalmaciji Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:44