HRABAR I POŽRTVOVAN

UPOZNAJTE HRABROG VATROGASCA KOJI JE SUDJELOVAO U SPAŠAVANJU U RIJECI Ovo nije prvi put da je skočio u ledenu vodu da spasi nekome život...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2018. u 08:36

HRT/Screenshot

Škamo se ne želi isticati i ističe hrabrost i požrtvovnost svojih kolega i svih onih koji su uložili maksimalni trud kako bi jučer spasili živote u iznimno teškoj intervenciji na Pećinama

 

RIJEKA - Voditelj smjene riječkih vatrogasaca u vatrogasnoj postaji Vežica, Dino Škamo, koji je jučer sudjelovao u akciji spašavanja na Pećinama dobitnik je nagrade Hrvatske vatrogasne zajednice za iznimnu hrabrost i požrtvovnost prilikom prošlogodišnjeg spašavanja osoba iz jezera na Grobničkom polju, piše Novi list.

 

Radilo se o teškoj zrakoplovnoj nesreći kada je u padu motornog zmaja u jezero poginula suputnica, dok se preživjeli instruktor letenja koji je upravljao motornim zmajem, našao na sredini hladne vode i grčevito držao za bijelu platnenu krpu, na udaljenosti najmanje sedamdeset metara od ruba jezera.

 

Bio je na izmaku snaga, a Škamo koji je s kolegama izašao na intervenciju, nije niti trenutka razmišljao što mora učiniti.

 

S obzirom na to da je dolaskom na mjesto događaja ugledao tada njemu nepoznatog čovjeka kako skida odjeću i ulazi u ledenu vodu, strahujući i za život tog drugog čovjeka, skinuo je odjeću i zaplivao. Sustigao je tog čovjeka koji je također ušao u vodu pa su zajedno došli do unesrećenog koji je već bio sav poplavio. Ruke i noge nije osjećao što ne čudi jer voda nije bila toplija od 5 stupnjeva. Prije nego li je Škamo zaplivao, kazao je kolegama da spuste konope i nosila. Unesrećenog su tako odmah izvukli i predali ga u ruke ekipi Hitne pomoći. Škamo je tada od kolega tražio da mu donesu ronilačko odijelo pa je još jednom otišao do smrtno stradale žene te i nju izvukao na obalu. Više od svega je žalio što i nju nisu mogli spasiti.

 

Iz Novog lista Škamu su podsjetili da je ovo drugi put u kratko vrijeme da je skočio u ledenu vodu kako bi nekome spasio život, a on je skromno je odgovorio kako se ne želi isticati.

 

Rekao je kako je intervencija podno hotela Jadran bila, kao i uvijek do sada, timski rad. U više navrata je tijekom razgovora istaknuo hrabrost i požrtvovnost svojih kolega te pohvalio sve one koji su uložili maksimalni trud kako bi jučer spasili živote u iznimno teškoj intervenciji na Pećinama.

Izdvajamo