NEPOŠTENA PRAKSA

UPOZORENJE DRŽAVNOG INSPEKTORATA 'Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2020. u 14:39

Slavonski Brod, 270320
Zbog odluke kriznog stozera Ministarstva zdravstva o nenapustanju domova zbog opasnosti od sirenja Korona virusa ulice grada su prazne. U nuznim situacijama ljudi izlaze van zasticeni maskama.
Na fotografiji djelatnici u pekarnici.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu ne smiju se na tržištu oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske, izvijestio je u subotu Državni inspektorat nakon što je zaprimo brojne upite vezano za te proizvode i njihovu cijenu.

Ti proizvodi nisu obuhvaćeni Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te se posljedično ne može primijeniti Odluka i Zakon o iznimnim mjerama kontrole cijena.

Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju. One moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.

Pamučne, perive maske ne smatraju se navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske, ističe Inspektorat.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje „pamučne, perive maske“, kao „zaštitne pamučne maske“, njemu će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz Zakona o zaštiti potrošača  te će se  poduzeti prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Izdvajamo