PRVA VELIKA KADROVSKA PROMJENA

Upravu AZ-a nakon 14 godina više neće voditi Milanovićev kum

Dinko Novoselec
 Tomislav Krišto / CROPIX

Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, napušta tu dužnost koju je obavljao gotovo 14 godina.

Iduće godine istječe mu mandat, a prema neslužbenim informacijama, više neće voditi to najveće društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom koje je vlasništvu Zagrebačke banke i Allianza. Od samog Novoselca nismo uspjeli dobiti pojašnjenje.

Financijska pitanja

Kao i kolege u tri ostala društva za upravljanje mirovinskim fondovima (PBZ CO, Erste i RBA), Novoselec je AZ vodio od njegova osnutka početkom 2000-ih, najprije dvije godine kao član Uprave pa kao predsjednik. Vlasnici mirovinskih fondova, očito zadovoljni njihovim poslovanjem, dosad nisu imali potrebu mijenjati menadžere koji su ih vodili, pa se odlazak Novoselca može smatrati najavom prve velike kadrovske promjene u fondovskoj industriji. U široj javnost on je ponajprije poznat i kao kum bivšeg premijera Zorana Milanovića, s kojim se on rado konzultirao o financijskim pitanjima.

Odlazak Novoselca, pretpostavlja se, nema političke konotacije jer je ipak riječ o privatnim financijskim institucijama, ali teško je išta sa sigurnošću reći.

Dosta protivnika

Prošlih godina fondaši su stekli dosta protivnika u javnom prostoru koji rado propituju njihove odlične rezultate, visoke prinose, naknade i bonuse, a na kraju se zalažu i za ukidanje samog drugog mirovinskog stupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2021 21:17