STUDENT DIGI AWARDS: 2. MJESTO

URBAN OASIS: OSMISLILI SU PAMETNU VITRINU ZA UZGOJ BILJAKA 'Želimo se maknuti iz garaža, a napokon ćemo to i moći'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Super vijest. Hvala puno. Sigurno nam je sad korak izraditi još jedan novi uređaj Urban Oasis i plasirati ga na tržište, a ovim sredstvima to ćemo i moći, rekla nam je ekipa Urban Oasis, drugoplasirani tim na natječaju “Student DIGI Award”, koji su osvojili deset tisuća kuna nagrade.

Studentski tim predvođen voditeljem Markom Ratkovićem, studentom FER-a, osmislio je uređaj za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Točnije, to je “pametna vitrina” u kojoj se mogu uzgajati biljke i povrće, a može se smjestiti u dnevni boravak, ured, restoran ili hotel.

- Dugoročni nam je plan sigurno, kako se kaže, maknuti iz garaže. U dalekoj budućnosti željeli bismo imati svoju proizvodnju da ne ovisimo ni o kome. Mi smo zemlja u kojoj nedostaje industrije, a zašto se ne odvažiti na vlastitu proizvodnju, smanjiti troškove i možda zaposliti nove ljude - kaže Ratković.

Zagreb, 110320.
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuci. 
Na fotografiji: vitrina. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Bez zemlje

Osim nagrade za drugoplasirani tim, Urban Oasis je osvojio i nagradu čitatelja Jutarnjeg lista. U prošlotjednom glasanju na portalu Jutarnji.hr čitatelji su većinom glasova odlučili da je njihova ideja najbolja. Stoga će mladi studentski tim dobiti ekskluzivnu priliku na sljedećoj Digitalnoj konferenciji, u organizaciji Jutarnjeg lista, prezentirati svoju inovaciju pred stručnjacima iz domaćeg financijskog i tehnološkog sektora.

Tim Urban Oasis, uz Ratkovića, čine studentice Agronomskog fakulteta Lucija Jelavić i Nikolina Martinec te idejni začetnik Mateo Cahun, student TVZ-a.

Objasnili su nam da je Urban Oasis zapravo aeroponski uređaj, što znači da se biljke uzgajaju bez zemlje, samo uz pomoć vodene pare. Treba mu samo utičnica za struju. Visine je oko dva metra i širine pola metra. Sa svih je strana omeđen staklom, a unutra je šesterokutni vertikalni cilindar u koji se polažu biljke. U donjem dijelu uređaja nalazi se spremnik za osam litara vode koju ultrasonična parilica pretvara u čestice, vodenu paru, a ventilator ih šalje prema vrhu uređaja.

Zagreb, 110320.
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuci. 
Na fotografiji: tim uz vitrinu. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Korijeni biljaka love te čestice i tako ih se zalijeva. Uređaj je opremljen i LED lampicama, koje osiguravaju svjetlost za fotosintezu, te posebnim senzorima koji prate temperaturu, vlagu i tlak. Oni prikupljaju podatke i sami reguliraju atmosferu u uređaju. Sve što korisnik mora napraviti jest uključiti uređaj u struju i svaka dva tjedna, u prosjeku, dolijevati vodu u spremnik jer je uređaj iznimno štedljiv s vodom.

Spojen na oblak

- Uređaj je u svakom trenutku spojen na cloud (oblak). Iz njega vuče sve podatke o uvjetima i atmosferi koja je potrebna za uzgoj svake pojedine biljke. Zbog toga, a i zbog ugrađenih senzora, korisnik će moći, preko aplikacije koju razvijamo, pratiti što se unutra događa te dobiti procjenu kada će njegova biljka biti spremna za branje - tumači Cahun.

Dodaje da će jednom, kada prodaju stotinjak uređaja, moći ponuditi i IoT mogućnosti, ubirući podatke iz svih uključenih uređaja zajedno i tako raditi na tome da bude još pametniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:21