ZAKON STUPA NA SNAGU

UREĐENJE TRŽIŠTA Za ucjenjivanje proizvođača kazna trgovcima i do pet milijuna kuna

 
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Dugonajavljivani Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji bi trebao promijeniti odnose u lancu sudionika opskrbe hranom stupa danas na snagu, a za njegovu provedbu nadležna je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

- Zakon je trgovcima, otkupljivačima i prerađivačima ostavio rok do 31. ožujka 2018. da usklade sve ugovore koji su sklopljeni prije stupanja na snagu jer će, u protivnom, takvi ugovori prestati važiti od 1. travnja. U agenciji će na ovim poslovima raditi šest stručnjaka koji će zaprimati primjedbe i analizirati ugovore - rekli su Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, i zamjenica Vesna Patrlj.

Pisani ugovor

Zakonom se utvrđuju pravila i sustav mjera za sprječavanje nepoštenih trgovačkih praksi i utvrđuju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna pregovaračka snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače.

Nepoštene trgovačke prakse mogu postojati u odnosima između dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača te između dobavljača i trgovaca. U odnosu dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača zakon utvrđuje devet ostalih nepoštenih trgovačkih praksi, a u odnosu dobavljača i trgovaca 24 ostale nepoštene prakse.

Nepoštene trgovačke prakse koje se iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nameću dobavljačima su pisani ugovor između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača koji nije sastavljen u skladu s odredbama zakona ili obveze nametnute dobavljaču koje nisu predviđene u pisanom ugovoru između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača, zatim plaćanja koja nisu jasno istaknuta i specificirana na izdanom računu ili otkupnom bloku, opći uvjeti poslovanja otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca koji nisu u skladu s odredbama zakona, mogućnost jednostranog raskida ugovora s dobavljačem, nerazmjerno visoke ugovorne kazne s obzirom na vrijednost i značenje objekta obveze te ostale nepoštene trgovačke prakse.

Novosti su da trgovci više neće moći naplaćivati različite naknade, poput one za uvrštavanje u prodaju, naknadu za smještaj proizvoda na policama, osim u slučaju kada dobavljač od trgovca izričito traži smještaj na određenoj polici, kao i naplatu naknade za vraćanje isporučenih, a neprodanih proizvoda odnosno naplatu naknade za zbrinjavanje takvih proizvoda.

Zakonom će biti obuhvaćeno oko 95 posto trgovaca, te oko 90 posto otkupljivača i prerađivača jer je zakon propisao da se pod trgovcem značajne pregovaračke snage podrazumijeva onaj čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, dok se za otkupljivače i prerađivača podrazumijeva prihod iznad 50 milijuna kuna.

Prijave agenciji

Za iznimno tešku povredu zakona propisana je kazna do čak pet milijuna kuna za pravnu, odnosno 2,5 milijuna za fizičku osobu ako, primjerice, prodaje proizvod po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene. Do najviše 3,5 milijuna kuna kaznit će se pravna osoba za teže te do jedan milijun kuna za lakše povrede zakona.

Dakle, neće biti dozvoljena dampinška prodaja robe, s cijenom manjom od proizvođačke cijene plus PDV. No, navedene su i tri iznimke kada će se na akcijama, ispod nabavne cijene, moći prodavati proizvodi, a to je ako se radi o akcijama za robu pred istekom roka trajanja, potpune rasprodaje ili promjene asortimana robe. Prijave nepravilnosti građani, ali i proizvođači hrane moći će slati Agenciji na kontakte koji će uskoro biti objavljeni.

1. Pisani ugovor između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača koji nije sastavljen u skladu sa zakonom ili obveze nametnute dobavljaču koje nisu predviđene u pisanom ugovoru između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača.

2. Plaćanja koja nisu jasno istaknuta i specificirana na izdanom računu ili otkupnom bloku.

3. Opći uvjeti poslovanja otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca koji nisu u skladu s odredbama ovoga zakona.

4. Mogućnost jednostranog raskida ugovora s dobavljačem od strane otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u nepisanom obliku ili bez navođenja osnovanih razloga za raskid ugovora ili mogućnost otkaza ugovora s dobavljačem bez primjerenog otkaznog roka ili mogućnost jednostrane izmjene ugovora od strane otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca.

5. Nerazmjerno visoke ugovorne kazne s obzirom na vrijednost i značenje objekta obveze

- Cilj Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede je zaštititi proizvođače od nekorektnih tretmana trgovaca i otkupljivača, odnosno urediti tržište i sankcionirati nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

Vjerujem da će zakon pridonijeti novoj praksi i pravilima te u konačnici poštenijoj trgovini i partnerstvu u odnosima između svih sudionika u tom procesu - rekao je jučer ministar Tomislav Tolušić.

Dodaje kako je više od 20 članica EU po različitim modelima uredilo odnose na svojim tržištima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a Hrvatska je stala uz bok onih koje su se odlučile na rješavanje ovog pitanja usvajanjem posebnog zakona s detaljnim popisom zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi i sustavom upravno-kaznenih mjera koje omogućuju brži i učinkovitiji postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:56