OPTUŽEN ZA PRONEVJERU

USKOK DIGAO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠEG BANDIĆEVOG TJELOHRANITELJA Sumnja se da je gradskim novcem financirao vlastiti biznis

Robert Ljutić
 Tomislav Krišto / CROPIX

USKOK je protiv Roberta Ljutića (51), dugogodišnjeg osobnog čuvara gradonačelnika Milana Bandića, koji je neko vrijeme formalno bio zaposlen u uredu gradonačelnika kao stručni savjetnik za odnose s građanima, a sada je koordinator Sektora za komunalno i prometno redarstvo, podigao optužnicu.

Ljutiću, koji je jedan od sedmero optuženih se stavlja na teret zlouoporaba koja datira još na početak 2013. godine, a otkrivena je 2016. kada je protiv Ljutića otvorena istraga. Sumnja se da je novcem iz gradskog proračuna financirao vlastiti posao. Prema optužnici, novac je izvlačen preko Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) kojoj je na čelu Drago Topolovec, jer je ta zajednica, što je Ljutić kao zaposlenik grada znao, dobivala značajna sredstva iz proračuna.

Povezao se i sa Sanjom Bančević Medenicom, vlasnicom tvrtke ‘Tvornica događaja’, koja organizira brojne manifestacije u Zagrebu, a Ljutić joj je navodno stvarni vlasnik. ZAFAZ je poslužio kao paravan za isplate prema ‘Tvornici događaja’, navedeno je u optužnici. Topolovec je, vjeruje USKOK, odobravao plaćanja ‘Tvornici događaja’, dok je Sanja Bančević Medenica ispostavljala račune za usluge što ih međutim, njezina i Ljutićeva tvrtka uopće nije odradila.

Prvi čovjek ZAFAZ-a podmirivao je tako i brojne druge račune koji su stizali iz ‘Tvornice događaja’, a toj tvrtki su ih pak ispostavljale firme s kojima je navodno poslovno surađivala. Svi računi su bili lažni, te su se zbog toga troje vlasnika privatnih poduzeća našli pod ovom istragom. Novac su Ljutić i Sanja Bančević Medenica izvlačili navodno i iz same ‘Tvornice događaja’, dok su jednoj tvrtki koja je također uvučena u ovaj lanac nezakonitih isplata, obećano da bez plaćanja zakupnine koristi dva štanda na manifestraciji ‘Adventski štiklec’.

U pitanju je iznos od najmanje 50 tisuća kuna za koji je poslovnom partneru Bandićeva suradnika omogućeno da koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na tom dijelu božićnog sajma u Zagrebu. Zauzvrat je ‘Tvornica događaja’ trebala dobiti kontakt s tvrtkom preko koje bi se nastavili plaćati fiktivni računi. ‘Na ovaj način Ljutić i Sanja Bančević Medenica nezakonito su zaradili najmanje 440 tisuća kuna, dok je udruga ZAFAZ oštećena za najmanje 53.200 kuna, navodi USKOK. Robert Ljutić bio je također na popisu osoba kojima je zbog plagijata ukinuta diploma Visoke policijske škole u ožujku 2014. godine zbog plagiranja završnog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:48