ZAVRŠNE RIJEČI

USKOK 'Dokazali smo da je Sanader organizirao kriminalno udruženje i ukrao 15 milijuna kuna!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.02.2014. u 10:57

Damjan Tadić / CROPIX

USKOK tvrdi da je Sanader kao šef HDZ-a i premijer organizirao izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki

ZAGREB - U završnom govoru u slučaju Fimi media Uskok je ustvrdio da je tijekom suđenja u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici dokazano kako je Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a i premijer organizirao kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

U namjeri da nezakonito pribavi novac za sebe i stranku Sanader je organizirao i rukovodio kriminalnim udruženjem, ustvrdila je na zagrebačkom Županijskom sudu zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak.

Smatra da je tijekom postupka dokazano i da je Sanader dio nezakonite dobiti prebacio na svoju obitelj.

SANADER 'Da, tražio sam stan od države i treći put! Iako sam imao novaca, pitao sam Tuđmana...'

Dodala je da su u kriminalnom udruženju pristali biti stranački rizničar Mladen Barišić, Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak.

Barišić i Maček prikupljali su novac i donacije, koje Branka Pavošević nije evidentirala u stranačkim poslovnim knjigama. Na taj način Sanader se, tvrdi Uskok, okoristio za više od 15 milijuna kuna, HDZ za nešto više od 30 milijuna, Fimi media za oko 11 milijuna, a Nevenka Jurak za oko 2,5 milijuna kuna.

Mostečak je odbacila Sanaderove tvrdnje da mu je bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kao i da je Uskok mijenjao optužnice kako bi pogodovao Barišiću koji je, poput Branke Pavošević i Nevenke Jurak, priznao sve što mu se stavlja na teret.

"Sve je utemeljeno na iskazima i dokazima. Sanader optužuje da je ovo politički progon jer je Jadranka Kosor naredila Mladenu Bajiću da ga procesuira, što nije točno", zaključila je tužiteljica.

Izdvajamo