SUMNJE U POLITIČKU KORUPCIJU

USKOK ISTRAŽUJE JOŠ JEDNOG HSS-ovca ZBOG PRELASKA BANDIĆU Beljak: 'Kako su stvari krenule, ja sam uvjeren da će biti rezultata

 
Ilija Ćorić (lijevo) i MIlan Bandić (desno)
 CROPIX

Pod povećalom USKOK-a trenutno su tri slučaja u kojima se sumnja u političku korupciju, a sva tri su vezana za gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića.

Prema neslužbenim informacijama iz USKOK-a, izvidi se, i to povodom kaznene prijave, provode i protiv donedavnog glavnog tajnika HSS-a Ilije Ćorića koji je bio jedan od trojice oporbenih gradskih zastupnika koji su podržali Bandićev proračun. Nakon toga čina, Ćorić je bio momentalno izbačen iz HSS-a. Davanje podrške Bandićevu proračunu Ćorić je prokomentirao rečenicom kako je to u interesu Zagrepčana, no očigledno mu nisu svi u to povjerovali pa je zaradio kaznenu prijavu.

Prema neslužbenim informacijama iz tužiteljskih krugova, uz kaznenu prijavu nisu priloženi dokazi o počinjenju kaznenog djela podmićivanja zastupnika. Jednako je i u slučaju prijave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka protiv Mladena Mađera koji je prošloga tjedna napustio HSS i prešao u stranku Milana Bandića, te se priključio njegovom Klubu u Saboru.

U Državnom odvjetništvu navode kako će se provesti izvidi oko transfera oba HSS-ovca, te u slučaju navodnog pokušaja podmićivanja bivšeg glavnog tajnika SDP-a Zvane Brumnića kako bi promijenio stranu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Brumniću je navodno ponuđeno tri milijuna kuna da prijeđe Bandiću.

Iskaze u USKOK-u jučer ujutro dali su i Beljak i Brumnić, koji, novinarima, zbog tajnosti potupka, nisu otkrivali o čemu su govorili. No, za razliku od Brumnića koji je šutke prošao pored novinara, Beljak je za N1 kratko rekao kako se “želi zahvaliti državnim institucijama na brzoj reakciji”.

- Kako su stvari krenule, ja sam uvjeren da će biti rezultata - kazao je kratko Beljak. Dodao je da izborni zakon treba hitno mijenjati.

- Treba ga mijenjati iz razloga da se ovakve stvari više ne događaju, ovo je suludo. Mijenjanje stranaka kakvom svjedočimo je suprotno demokratskim uzusima - rekao je Beljak.

USKOK je jučer, kako je prenio N1, potvrdio da provodi izvide nakon objave informacije da su SDP-ovcu Zvani Brumniću navodno nuđena tri milijuna kuna za prelazak u stranku Milana Bandića, ali da ne mogu davati informacije s obzirom na to da su izvidi tajni.

Pred USKOK-om je jučer bio i Tihomir Lukanić iz Živog zida koji je kazao kako je Živi zid podnio prijavu o aferi Borg, ali i protiv Bandića i Marije Puh jer sumnjaju da je bilo političke trgovine, ali da više od mjesec dana nemaju informacije o tome.

HSS-ov Željko Lenart: 'Je li Madjer odlučio prodati dušu vragu za Judine škude?'

HSS-ov Željko Lenart došao je u utorak u USKOK dati iskaz o sumnjama u političku korupciju, a vezano uz političke prebjege, od kojih je jedan - Mladen Madjer - iz HSS-a prešao u Bandićev klub, piše N1 televizija.

"Pozvali su me iz USKOK-a da dam izjavu, vjerojatno ćemo govoriti o političkim prebjezima. Spomenut ću, vjerojatno, Mladena Madjera, Stjepana Kožića, a možda će me pitati i o Iliji Ćoriću, nagađam", rekao je Lenart za N1 uoči davanja iskaza USKOK-u.

"Iznenadio nas je prelazak Madjera k Bandiću, družili smo se i privatno, i onda se samo prestao javljati. Je li odlučio prodati dušu vragu za Judine škude ja ne znam, institucije su tu i one će utvrditi što se dogodilo. Bandić radi prljav posao i skuplja zastupnike. Ali sad mu je jedan otišao. Čestitam kolegi Dumboviću na odluci da napusti taj klub."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:55