EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

USKOK: Nema više čekanja. Za mjesec dana završit ćemo 'akciju Sanader'!

Zagreb, 260408.XII. opci sabor HDZ-a. Predsjednik stranke Ivo Sanader drzi govor.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

“Naravno da nam je posve jasno kako iza Mladena Barišića stoji bivši premijer Ivo Sanader. Nastojat ćemo to dokazati u razmjerno kratkom vremenu”, izjavio nam je jedan od istražitelja koji rade na slučaju Fimi-Media.

Kada smo pitali u kojem se konkretnom vremenskom roku može očekivati akcija protiv Ive Sanadera, dobili smo krajnje konkretan odgovor: “Vjerujem da će se sve odigrati u idućih mjesec dana. Nema nikakva razloga za odugovlačenje. Ja vam, razumije se, ne mogu reći da će Sanader sigurno biti uhapšen. No, ako bude uhapšen, to bi se moglo dogoditi u idućih mjesec dana. Tjedan ili dva više ili manje”.

U slučaju skupljanja dokaza protiv Ive Sanadera država će primijeniti, i već primjenjuje, institut oprosnice. Oprosnica je, podsjetimo, dokument koji omogućava nižerangiranom u pojedinoj istrazi da se izvuče bez kaznenih sankcija ako prezentira vjerodostojne podatke o osobi višerangiranoj u pojedinoj istrazi.

Pripremaju oprosnice

Vjerodostojnost podataka za oprosnicu koraborira se s drugim, “kontrolnim” činjenicama u određenoj istrazi: ako se iskaz nižeosumnjičenog pokaže točnim, ta osoba postaje suradnik istražnih tijela, te dobiva dokument u kojem se posve nedvosmisleno kaže da je država neće goniti zbog kaznenih djela koja su predmet pojedine istrage i optužnice.

Hrvatski organi gonjenja trenutno rade na barem dvije oprosnice. Prvi je slučaj predsjednika HEP-a Ivana Mravka, koji u svom iskazu jest apostrofirao Mladena Barišića, ali se tek posredno izjasnio o Ivi Sanaderu. Budući da su istražitelji uvjereni kako je Sanader pravi organizator i naredbodavac izvlačenja novca iz javnih poduzeća, oni se sada žele uvjeriti što je sve gospodin Mravak znao o stvarnoj ulozi bivšeg premijera. Druga, važnija oprosnica mogla bi se odnositi na samog Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine i bivšeg rizničara Hrvatske demokratske zajednice.

Našeg smo sugovornika upitali što će država učiniti ako gospodin Sanader, odmah poslije svjedočenja pred saborskim povjerenstvom za Inu, ponovo otputuje u Sjedinjene Države.

“Sanaderov eventualni novi odlazak u inozemstvo ne bi ništa promijenio. Zapadnim je zemljama stalo da se problem državne korupcije u Hrvatskoj što prije riješi. Skupimo li dovoljno dokaza protiv Sanadera, njega nitko na Zapadu neće pokušati zaštititi. Mi, naravno, očekujemo da bi Sanader mogao tvrditi kako se radi o političkom progonu, no učinit ćemo sve da skupimo dovoljno materijala koji će jasno pokazati da je riječ o čistom kriminalu, a ne o politici”, završio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:10