ZLATAR VIOLIĆ I ŠIPUŠ

USKOK OTVORIO ISTRAGU PROTIV DVOJE MILANOVIĆEVIH MINISTARA 'Nezakonito su dizali keš i oštetili državu'

 Dragan Matić/EPH

USKOK je otvorio istragu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andree Zlatar Violić i njezina prijašnjeg zamjenika Berislava Šipuša zbog nezakonitog podizanja gotovine iz blagajne ministarstva, kao i zbog korištenja službenih kreditnih kartica za plaćanje privatnih troškova.

Oni su se na taj način, prema optužbi USKOK-a, nezakonito okoristili za ukupno blizu 200.000 kuna. Bivšu ministricu i njezina zamjenijka USKOK tereti za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Podsjetimo, ministrica Zlatar Violić otišla je prije godinu dana s te funkcije upravo zbog nalaza Državne revizije iz kojega je proizlazilo da je podizala gotovinu, akontacije za putovanja na koja nije odlazila, te da je naknadno vraćala novac. USKOK u svome jučerašnjem priopćenju precizira da je Zlatar Violić od ožujka 2012. do ožujka prošle godine "podigla najmanje 146.201,28 kuna, koji iznos je beskamatno koristila vraćajući ga obročno, obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu".

Međutim, nakon što je PN USKOK proveo kriminalističku obradu utvrđeno je da je bivša ministrica također koristila poslovne kartice Ministarstva kulture i davala naloge za plaćanje kako bi podmirila privatne troškove "jela, pića i cigareta za sebe i bliske joj osobe u raznim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i inozemstvu". USKOK navodi da je na opisani način ostvarila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 108.633,65 kuna, za koji iznos je oštetila Državni proračun RH.

Istraga protiv Šipuša otvorena je zbog istovrsnih radnji počinjenih od srpnja 2012. do travnja 2015. godine, kada je za osobne potrebe podizao gotovinu od ukupno blizu 20.000 kuna, dok je kreditnim karticama ministarstva u ugostiteljskim objektima i trgovinama u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao privatne troškove i to u iznosu od najmanje 84.996,12 kuna. Šipuša se tereti da je ukupno nezakonito profitirao za 89 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:05