NAKON PROVEDENE ISTRAGE

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠE MINISTRICE KULTURE Poslovne kreditne kartice koristila u privatne svrhe, digla više od 145.000 kuna

 Nikša Duper / CROPIX

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke Andreje Zlatar Violić (1958.), bivše ministrice kulture, zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (21. 4. 2017.).

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

'Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je u razdoblju od ožujka 2012. do ožujka 2015., kao ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna.
Okrivljenica je tako za svoje privatne potrebe podizala gotovinu u ukupnom iznosu od 146.201,44 kuna koji iznos je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.
Nadalje, okrivljenica je putem poslovnih kreditnih kartica i putem narudžbenica, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske, plaćala privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u ukupnom iznosu 99.100,50 kuna, a koji troškovi nisu vezani uz djelatnost i službene svrhe Ministarstva kulture, već su nastali isključivo u okviru njezinih osobnih odnosa i ne predstavljaju troškove reprezentacije.
Od ukupno utrošenog iznosa od 250.068,44 kune, okrivljenica je višekratnim mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu naknadno vratila 150.582,94 kuna, dok je za iznos od 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun Republike Hrvatske, a sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 99.100,50 kuna', stoji u priopćenju USKOK-a.

HNS se nada da će Zlatar Violić dokazati nevinost

Nakon što je Uskok podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.

"Kao odgovorna stranka ne smijemo komentirati sudske postupke koji su u početnoj fazi. Nadamo se da će u postupku biti utvrđene sve činjenice i okolnosti te da će Andrea Zlatar Violić dokazati svoju nevinost i razjasniti svoju ulogu u spomenutom slučaju. Podsjećamo da je Andrea Zlatar Violić, kao čin moralne odgovornosti, tada dala ostavku na mjesto ministrice kulture", objavio je HNS na svom facebook profilu.

Uskok je u petak izvijestio da je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv Zlatar Violić koju terete da je zlouporabila položaj i ovlasti podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture.

Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:44