DRUGA OPTUŽNICA

USKOK TRAŽI ZATVOR ZA MAMIĆA U AFERI OFF-SHORE Savjetnika Dinama bi u ovom slučaju mogli izručiti, njegov odvjetnik zasad sve blokirao

 
Zdravko Mamić
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

USKOK nije previše gubio vrijeme u namjeri da Zdravka Mamića ipak privede u istražni zatvor, pa su prošli četvrtak Županijskom sudu u Osijeku dostavili prijedlog za određivanje istražnog zatvora Mamiću vezano uz drugi predmet koji se protiv njega vodi na osječkom sudu u tzv. aferi off-shore, u kojoj se njega i još šestoricu suosumnjičenih tereti da su iz Dinama protuzakonito izvukli 200 milijuna kuna.

Podsjetimo, Mamić je odlazak u istražni zatvor zbog nepravomoćne presude od šest i pol godina zatvora u prvom predmetu u kojem je nedavno u Osijeku osuđen, izbjegao odlaskom u susjednu BiH, čije je državljanstvo nedavno dobio, a oni svoje državljane ne izručuju u takvim slučajevima.

No, prema međudržavnom sporazumu između Hrvatske i BiH, Mamić bi za aferu off-shore mogao biti izručen jer to kazneno djelo podliježe navedenom sporazumu, kao i vrijeme u kojem je ono počinjeno, pa je USKOK zatražio da se Mamiću odredi mjera istražnog zatvora, a zato što je on trenutno bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

Stoga je osječki sudac Zvonko Vekić, kao predsjednik optužnog vijeća u tom drugom predmetu, za ponedjeljak sazvao sjednicu vijeća da bi se o tome raspravilo. Za USKOK su iz Zagreba stigli tužitelji Sven Mišković i Tonći Petković, a za Mamića njegov branitelj Veljko Miljević, koji je i prije početka sjednice zatražio izuzeće članova Optužnog vijeća Miroslava Jukića i Ante Kvesića, ali i predsjednika Županijskog suda u Osijeku Ante Rašića, koji doduše nije član Vijeća, ali ga Mamić i Miljević drže spornim zbog, kako je naveo Miljević, činjenice da je već sudjelovao u donošenju negativne odluke za njegova branjenika.

Podsjetimo, Rašić je Mamiću zabranio ulazak u zgradu suda nakon što ga je sudac Darko Krušlin u prvom predmetu zbog nepoštivanja suda udaljio sa suđenja do okončanja dokaznog postupka u tom predmetu. Jukić je, pak, bio član sudskog vijeća koje je Mamića osudilo na šest i pol godina zatvora. Jedino je nejasno u čemu je Kvesić sudjelovao.

U svakom slučaju, Vekiću nije preostalo ništa drugo, nego odgoditi sjednicu optužnog vijeća, a nova će se dogoditi nakon što se donesu rješenja na Miljevićev zahtjev. O izuzeću Rašića odlučivat će Vrhovni sud, a za Jukića i Kvesića, zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban.

Inače, optužnica u ovom drugom predmetu još nije ni potvrđena ni odbačena, jer Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi branitelja osumnjičenih na odluku optužnog vijeća da se iz spisa ne izdvoje iskazi svjedoka iz istrage i vještačenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:22