PRELAZAK NA DVB-T2

USKORO ĆEMO MORATI KUPOVATI NOVE TELEVIZORE?!Procjenjuje se da će građani morati uložiti oko 300 milijuna kuna u novu opremu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2016. u 20:22

Wiki

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je na svojim stranicama kako Hrvatsku očekuje prelazak sa standarda DVB-T na DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, piše tportal.

No, to se neće dogoditi prije 2019. To bi značilo da će građani morati nabaviti nove televizore ili prilagoditi prijamničku opremu novom standardu. Osim građana, za koje se procjenjuje da će morati uložiti oko 300 milijuna kuna u novu opremu, prelazak na DVB-T2 zahtijevat će nabavku nove opreme i za TV kuće, ali i Odašiljače i veze.

Zbog prelaska na standard DVB-T2 u HAKOM-u navode da se od početka 2017. predviđa jasno označavanje prijamničke opreme. Dodaju da je u tijeku izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2, a ona će definirati vremenski okvir prelaska na njega, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti.

Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na sustav DVB-T2 u Hrvatskoj dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. - 2020.), no svakako ne prije 2019.

Iz HAKOM-a ističu da se sve radi kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju u periodu do 2030. te da je zato potreban prelazak na DVB-T2, kao i novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći, očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Kako će strategija definirati i kakvoću slike, očekuje se da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.

Ono što je posebno bitno za građane koji u skoroj budućnosti planiraju kupiti novi televizor, napominju u HAKOM-u, jest da obrate pažnju na to podržava li on sustav DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

Svi oni koji imaju televizore što ne podržavaju DVB -T2 morat će nabaviti nove prijamnike STB - Set Top Box, odnosno male crne kutije koje danas imaju pored televizora ukoliko imaju one starije generacije. Prema HAKOM-ovom istraživanju, 1,2 milijuna TV pretplatnika trebalo bi kupiti stup-boxove za DVB-T2 ili nove televizore. Trenutačna cijena spomenutih stup-boxova iznosi 250 kuna. Drugim riječima, riječ je o poslu od 300 milijuna kuna.

Hrvatska je na digitalni signal u potpunosti prešla početkom 2011., a kako bi pretplatnicima financijski olakšale prelazak s analognog na digitalni signal, tadašnje vlasti dijelile su im tri godine vaučere kojima se ostvarivao popust za nabavu prijemnika sa sustavom DVB-T, za što je potrošeno 169 milijuna kuna. Hoće li se slična akcija provesti i prilikom prelaska na standard DVB-T2, za sada nije poznato.

Ono što je poznato je to da se u našim trgovinama još uvijek može pronaći sve i svašta, za razliku od Italije, koja je zakonskim rješenjem s početkom 2015. zabranila prodaju svih televizora koji nemaju ugrađen standard DVB-T2, piše tportal .

Izdvajamo