KONFERENCIJA ZA NOVINARE

'Imamo 40 novih bolesnika, a ukupno 1222 zaražene osobe. U Zagrebu je umro pacijent srednje životne dobi koji do sada nije imao zdravstvenih problema'

 
Vili Beroš i Davor Božinović
 Ronald Goršić / CROPIX

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj imamo 40 novih Covid-19 pozitivnih bolesnika, što znači da je ukupan broj zaraženih sada 1222. Napravljeno je 11.464 testiranja, od čega 617 u protekla 24 sata. Međutim, loša vijest je da imamo još jednu preminulu osobu, objavljeno je danas na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan. Imamo 36 bolesnika na respiratorima - rekao je ministar Vili Beroš i dodao.:

- Ponosni smo na sve građane koji slušaju upute, ali moram vam reći da ne spašavamo sami sebe, spašavamo druge, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš i rekao da su rezultati dobri, no nema mjesta za opuštanje.

Beroš: 'Ako želimo da ovo kraće traje, moramo se pridržavati mjera'

'Ako želimo da ugroza traje kraće, moramo biti dosljedni i pridržavati se mjera', kaže Beroš.

- Problema ima, ali treba ih rješavati. Živimo u 21. stoljeću i lako je sagledati, da ako netko od 12.12. u svojim traženjima, a bilo ih je 72, ne traži maske, da je taj to pitanje trebao artikulirati prije, a ne kroz medije. To je moj odgovor na jučerašnje upite', dodao je Beroš.

Ministar je istaknuo i da imamo 130 izliječenih osoba.

Novinarima se vezano uz izdavanje propusnica obratio i Davor Božinović.

'Ukupan broj izdanih propusnica je 565.221, a odbijeno je 16.673 propusnice. Do 11 sati danas izvršen je upis 100 tisuća zahtjeva velikih poslodavaca, a zbog velikog broja zahtjeva, zamoljeni smo da apeliramo na sve koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih da to samostalno učine kroz uslugu e-pristupnice za poslodavce. Svjesni smo velikog opterećenja pa za one poslodavce koji nisu bili u mogućnosti unijeti podatke, vrijedit će ranije izdane propusnice do srijede', rekao je Božinović.

Capak: 'Testovi koje sada provodimo su puno važniji od seroloških'

Na pitanje o tome kada se mogu očekivati serološki testovi odgovorio je Krunoslav Capak.

'Njima se detektiraju antitijela. Ona ne nastaju odmah u početku bolesti. To nam nije sada prioritet, važnije je da što ranije saznamo da je netko bolestan. Testovi koje mi provodimo su puno važniji, ali bit će nam interesantno saznati i ovo. Mi radimo na tome, ali to nam nije prioritet. Prioritet je potvrdni test pomoću kojeg određujemo da je netko nositelj virusa, a ove serološke ćemo kroz vrijeme provesti. Imamo već nekoliko ponuda i nekoliko smo isprobali', rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo i na mogućnost otvaranja otvorenih tržnica.

'Jutros je dana uputa vezana za primjenu epidemioloških zahtjeva kad govorimo o otvorenim tržnicama, uključujući i drive-in tržnice. Lokalni stožeri s epidemiološkim službama rade sve kako bi se tržnice pripremile za prihvat robe, za otvaranje u uvjetima epidemije. To uključuje i službe zaštitara i druge koji će pratiti da li se svi pridržavaju tih mjera. Kad dobijemo povratnu informaciju, važno je da u to krenemo spremni da ne izazovemo nova žarišta širenja epidemije, onda bi odluka bila i potpisana i objavljena', rekao je Božinović.

>

Komentirao je i izjavu Davora Bernardića, koji je rekao da se još 9.1. mogla predvidjeti epidemija.

'Sugerirao bih vam, bilo bi najbolje da se na njegove izjave očituje sam Bernardić. To bi bio nerješiv problem jer je toliko lapsusa napravio u zadnje vrijeme da je to teško pratiti. Kad je bio prvi slučaj u Hrvatskoj, rekao je da nema razloga za paniku i da se neće pretvoriti u veću epidemiju. Onda je napadao stožer da kasni s primjenom mjera, dovodio je u pitanje te mjere... Ovo nisu vremena za politiziranje, a mislim da gospodin politizira preko mjere. Svi ovdje dajemo sve i nije bitna stranka i politička opcija. Sve konstruktivno smo spremni razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobro došlo', odgovorio je Božinović.

Božinović: 'Nadam se da će poruke da se vjernike ne poziva na okupljanja doći do svih svećenika'

Svećenici pozivaju ljude u crkve unatoč preporukama HBK-a i Stožera...

'Ja se mogu samo zahvaliti HBK.u koja je dala vrlo jasne upute, pa i na tragu onoga što je govorio i papa Franjo. Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama nije dobro za zdravlje ljudi. Policija kad ima dojavu apelira, ukazuje i nadam se da će poruke o tome da se ne poziva vjernike na okupljanje doći do svih svećenika. Time zapravo šire poruku ljubavi koja je najvažnija, a to je da sačuvamo jedni druge, da budemo samodisciplinirani i da ostanemo doma', rekao je Božinović.

Capak: 'Mislim da ne možemo govoriti o stagnaciji epidemije u Europi'

Novinari su pitali Krunoslava Capaka jesu li brojke u Španjolskoj i Italiji znak da dolazi do stagnacije epidemije u Europi.

'Svaka prognoza je nezahvalna jer ne možemo znati. Ja nemam puno razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U Italiji blago stagnira, ali imaju i dalje veliki broj bolesnih i umrlih. U nekim drugim zemljama brojke rastu puno više. U Skandinaviji isto brojke rastu. Mislim da ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi, a što se tiče nas, jako dobro držimo ovu situaciju. Vrlo skoro bi mogla situacija biti povoljna, ali to ovisi o svima nama', rekao je Capak.

Božinović je nastavio o propusnicama.

'Najvažnije je vidjeti koje su to osobe koje su potencijalno opasne za širenje zaraze, kako bi kroz sve postupke, uključujući i postupak izdavanja e - propusnica ih spriječili u nesavjesnosti, a to je da šire zarazu na bližnje, ali i one u gradovima koje bi eventualno posjećivali. Ovaj sustav će nam dati puno odgovora na puno pitanja. Imamo neke preliminarne podatke, ali sada ne znamo u kojoj mjeri su usklađene baze onih kojima je možda istekla samoizolacija, nećemo sada izlaziti s tim brojevima. S obzirom na neka manja mjesta koja imaju problema jer ili nemaju banku ili dućan u općini, danas ćemo ići s dodatnom uputom prema stožerima. Postoji članak 18. koji se pod određenim uvjetima može primijeniti tako da se nekoliko jedinica lokalne samouprave formira u jedan zajednički stožer. Rizik i izazov su isti. To su otočke ili neke druge manje općine koje mogu zajedno činiti cjelinu. Ljudima bi se tako olakšalo da obrađuju njive, odu u poštu u susjednu općinu i sl.', rekao je.

Markotić: 'Nitko nije izuzet...'

Alemka Markotić se osvrnula na slučaj pacijenta koji je bio na respiratoru te preminuo iako nije bio u rizičnoj skupini, niti je imao kronične bolesti.

'Više puta sam upozorila da statistički najčešće rizični i stariji mogu završiti na respiratoru, ali to nije 100% pravilo. Mlađi, srednja dob, čak i zdravi mogu u određenim situacijama razviti teški klinički oblik i mogu završiti i sa smrtnim ishodom. Svi mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, a onda i sve svoje oko sebe. Nitko nije izuzet. U statistici je češće nešto, ali nije sto posto. Uvijek postoje i oni za koje se ne očekuje da budu česti', rekla je Markotić.

Ministar Beroš je odgovorio na pitanje o tome koliko je bolnički sustav zbog epidemije koronavirusa dostupan drugim pacijentima.

'Upute prema bolnicama su da posebno pažnju obrate na onkološke, kronične pacijente i one koji zahtijevaju bilo kakvu hitnu medicinsku pomoć. Takav sustav je osiguran i nemam dojava o većoj disfunkcionalnosti, osim za vrijeme neposredno nakon potresa. Sve ostalo funkcionira na manje-više zadovoljavajući način. Primjenjuju se sigurnosne mjere koje omogućavaju zaštitu bolesnicima i liječnicima.'

Upitan o listama čekanja i zdravlju nacije nakon pandemije, Beroš je rekao da će se ti problemi rješavati nakon pandemije.

'Bilo je ideja da se riješe te liste čekanja. To nije jednostavan problem, napravit ćemo sve da ga riješimo kad za to dođe vrijeme', dodao je Beroš.

Balans između zaštite zdravlja i nastavka života

Nakon vijesti o tome da Austrija najavljuje otvaranje dijela trgovina već ovog mjeseca nakon Uskrsa, a dio i u svibnju, ministar Božinović je rekao kako Hrvatska stoji po tom pitanju.

'Mi od prvog dana komuniciramo da sve mjere su donesene u svrhu zaštite zdravlja ljudi, u svrhu smanjenja brzine širenja virusa i u skladu s preporukama epidemiologa. Ovisno o epidemiološkoj situaciji ćemo popuštati određene mjere. U pripremi je otvaranje mogućnosti da se pod određenim uvjetima otvore otvoreni dijelovi tržnica za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda. Čekamo optimalan epidemiološki trenutak i mislim da se on približava. Sigurno da svi promišljaju, ne samo u RH nego i u Europi i svijetu, kako usporiti širenje virusa ali i kako se ekonomski otvarati.Preduvjet svakog popuštanja mjera je da održimo epidemiološku situaciju linearnom, da ne dođe do ekspanzije, da se ne bi nešto pogrešno dogodilo. Onda se počne govoriti ne o popuštanju nego o pooštravanju mjera. Imamo u pripremi cijeli niz djelatnosti, ali bilo bi možda prerano govoriti o tome što ćemo napraviti za 5, 10, 15 dana, ali budite sigurni, što god budemo mogli s obzirom na situaciju, mi ćemo napraviti jer smo predani balansu od početka, a to je zaštita života i zdravlja ljudi, i toga da život mora ići dalje.'

Ravnateljica Infektivne klinike u Zagrebu Alemka Markotić se osvrnula na više okupljanja ljudi na otvorenom prostoru dolaskom lijepog vremena.

'Još jednom molim i apeliram. Brojevi su dobri, ali oni začas mogu postati puno lošiji. Nema opuštanja, vidjela sam ljude kraj bankomata, nema ni pola metra razmaka među njima. Molim vas, čuvajte sebe i druge. Lijepo vrijeme nije razlog da kršimo pravila jer ćemo sebi učiniti štetu. Mi ćemo dati sve od sebe ali bolje da zdravstveni sustav ne iscrpimo ako možemo disciplinom nešto postići', rekla je Markotić.

Božinović je dodao i da je policija morala intervenirati u nekim trgovačkim centrima jer se tamo skupilo previše ljudi.

Novinari su ministra zdravstva Vilija Beroša upitali i o tome da je on prema anketama trenutno najpopularniji političar u Hrvatskoj.

'Kako je rekao ministar Božinović, svi ovdje dajemo sve od sebe. Te zasluge mogu ići čitavom timu, ali i građanima koji poštuju naše mjere. Ja nastupam s pozicije liječnika, trenutno sam ministar i jako sam fokusiran na ono što radim sada, a to je obrana od koronavirusa. Moram se zahvaliti i anesteziolozima, medicinskim sestrama i tehničarima na jedinicama intenzivnog liječenja...', rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:40