POTPISAN UGOVOR

USPJEŠAN DAN HRVATSKOG ŠEFA DIPLOMACIJE Uspostavio diplomatske odnose s državom koja nas sve do danas nije priznala...

 
Gordan Grlić Radman (u krugu), otok Bikini u sastavu Marshallovih otoka (na glavnoj fotografiji)
 CROPIX, Profimedia

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u New Yorku je sudjelovao na sastanku s rumunjskim, grčkim i bugarskim ministrom na kojem se dala podrška proširenju Europske unije, te je potpisao dokument o uspostavi diplomatskih odnosa s Maršalovim Otocima, priopćeno je u srijedu iz ministarstva.

Grlić Radman sudjelovao je na sastanku Kvadritelare, formatu koji se sastoji i od grčkog, rumunjskog i bugarskog ministra.

Četvero šefova diplomacije podržalo je proširenje EU-a na hrvatsko susjedstvo, uz ispunjene kriterija, s naglaskom na snažnoj podršci europskom putu Sjeverne Makedonije i Albanije, stoji u priopćenju.

Grlić Radman se sastao i s ministrima Kenije i Maršalovih Otoka. S pacifičkom državom koja se sastoji od tridesetak atola i ima oko 70 tisuća stanovnika potpisao je ugovor o uspostavi diplomatskih odnosa.

Ministar je razgovarao i s američkim podtajnikom za gospodarski rast, energiju i okoliš Keithom Krachom o unaprjeđenju suradnje na području trgovine i energetike, priopćeno je.

Tko još nije priznao Hrvatsku?

Iako je prošla četvrtina stoljeća otkada je, na primjer, Europska unija priznala Hrvatsku, neke zemlje to još uvijek nisu formalno učinile.

Među 9 država koje još uvijek nisu uspostavile diplomatske odnose s Hrvatskom su Burundi, Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Srednjoafrička Republika, Tonga i Tuvalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:48