JAČANJE ODNOSA

Uspostavlja se željeznički promet s Mađarskom

 Danijel Soldo/EPH

Odluka o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između Hrvatske i Mađarske je prvi pokazatelj jačanja međusobnih odnosa dviju država nakon uspostave nove hrvatske vlade, a dvije zemlje imaju pred sobom više važnih razvojnih projekata, rekli su u ponedjeljak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova i mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i vanjske trgovine u zajedničkom priopćenju.

"Vlade naših dviju zemalja slažu se da je potrebno da se vrati normalno ozračje u naše bilateralne odnose, sukladno očekivanjima hrvatskih i mađarskih građana", navodi se u priopćenju te dodaje da je u tom duhu usvojena današnja odluka o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između dviju država.

"Ova odluka je prvi konkretni pokazatelj jačanja odnosa između Republike Hrvatske i Mađarske, slijedom intenziviranja bilateralnih kontakata na najvišim razinama od uspostave nove hrvatske vlade", kaže priopćenje.

Navodi se kako Hrvatska i Mađarska, koje su se uvijek smatrale dobrim susjedima i važnim partnerima, "u ovom trenutku na dnevnom redu imaju više značajnih razvojnih projekata u području infrastrukture, energetike i drugih gospodarskih područja".

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je zajedno s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom u Budimpešti u ponedjeljak najavio otvaranje tri željeznička granična prijelaza rekao je po povratku iz Mađarske kako se krenulo u smjeru novih, iskrenih odnosa s Mađarskom.

Tri željeznička granična prijelaza Murakeresztur-Kotoriba, Gyekenyes-Koprivnica i Magyarboly-Beli Manastir zatvorena su zbog migrantske krize nakon što je preko njih golem broj migranata ušao u Mađarsku na putu prema Njemačkoj prošle godine. Krajem 2015. Mađarska je postavila ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi onemogućila ulazak migranata, a žalila se na tadašnju hrvatsku vladu da nekontrolirano šalje migrante u Mađarsku.

Orepić i Pinter su izjavili da otvaranje željezničkih prijelaza pokazuje da se popravljaju bilateralni odnosi dviju zemalja koje su usred migrantske krize zahladnile odnose.

Odlukom o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između dviju država "je prelazak granice omogućen svim osobama koje poštuju važeća pravila i propise. Istodobno će biti onemogućen prelazak granice onim osobama koje ne poštuju važeća pravila i propise", navodi se u priopćenju hrvatskog i mađarskog ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:58