NE ODUSTAJE

USPRKOS PREPORUKAMA LIJEČNIKA Milan Bandić uz bolničku pratnju dolazi na svečano otkrivanje spomenika Tuđmanu!?

 
Na fotografiji: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić
 Ronald Goršić / CROPIX

Za ponedjeljak je najavljeno otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na križanju Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske u Zagrebu, a čini se kako će se ondje usprkos činjenici da je u petak navečer završio u bolnici zbog plućne embolije naći i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Naime, iz krugova bliskih gradonačelniku RTL doznaje da bi se Milan Bandić sutra trebao pojaviti na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, unatoč preporuci liječnika da najmanje tjedan dana provede u bolnici, a potom miruje na kućnoj njezi.

Media Servis javlja kako će na na otkrivanju spomenika dr. Franji Tuđmanu uz Bandića biti i premijer Andrej Plenković s ministrima te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, kako je smo jučer objavili, Bandić je nakon dolaska u Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, o čemu je hrvatsku javnost prvi izvijestio Jutarnji, u svom uobičajenom stilu 'zamolio' liječnike 'da obave što trebaju u dva dana jer on u ponedjeljak ima važan posao'.

Liječnici kažu kako najkraće bolničko liječenje u ovakvim slučajevima treba potrajati desetak dana.

Nakon fraktura nastaje tzv. maseni tromb i zahvaća plućnu mikrocirkulaciju, što kod odraslih uzrokuje respiratorni distresni sindrom (ARDS), što se očito dogodilo i Bandiću, pa se činilo da ima bronhitis. Zapravo se radilo o upali pluća uzrokovanoj trombom. Plućna embolija nastala je zbog tromba, odnosno krvnog ugruška koji je ušao u plućnu arteriju i smanjio dotok kisika u pluća.

Takav tromb nerijetko kreće iz vene na nozi. U čak 65 posto slučajeva takvi se ugrušci šire u oba plućna krila, u 25 posto pacijenata u desno, a kod 10 posto slučajeva u lijevo. Plućna embolija razvija se tako da pacijent sve teže diše i doslovno u nekoliko minuta može biti životno ugrožen.

Postavljanje dijagnoze je teško pa se zato primjenjuje snimanje radioizotopnom perfuzijom, odnosno praćenjem krvotoka kroz pluća te arteriografijom ili snimanjem plućnih arterija. Liječe se simptomi, a koristi se i tzv. trombolitička terapija niskomolekularnim heparinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:42