NOVI GLOBUS OTKRIVA

USTANAK POČINJE Specijalni izvještaj iz kardinalove palače: 2000 svećenika počet će žestoku kampanju protiv Vlade

Akcijski plan nadbiskupa Bozanića: od 1. veljače 2000 svećenika u 1600 župa uz pomoć 4000 redovnika i redovnica i 1000 volontera počet će žestoku kampanju protiv Vlade. Svaki dan organizirat će javne tribine protiv zdravstvenog odgoja i gay brakova
 CROPIX

Za desetak dana u velebnoj zgradi na zagrebačkom Ksaveru prvi put ove godine okupit će se vrh hrvatske Katoličke crkve – 21 član Hrvatske biskupske konferencije, takozvana crkvena Vlada, piše Globus.

U tom elitnom društvu svih je pet hrvatskih nadbiskupa, dakle zagrebački i ujedno kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski Marin Barišić, zadarski i ujedno predsjednik HBK Želimir Puljić, đakovačko-osječki Marin Srakić i riječki Ivan Devčić. Tu je i 11 hrvatskih biskupa, četiri pomoćna biskupa i vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Izvanrednoj sjednici će kao gost prisustvovati i apostolski nuncij za Hrvatsku (“veleposlanik” Vatikana) nadbiskup Alessandro D’Errico.

Riječ je, dakle, o crème de la crème domaće katoličke scene.

Najvažnija tema sjednice bit će samo jedna - zdravstveni odgoj u hrvatskim školama.

Prema Globusovu sugovorniku s Kaptola, HBK je u posljednja dva mjeseca ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću uputio tri poziva za sastanak, no on uopće nije reagirao.

Stoga na Kaptolu vjeruju da neće doći ni do priželjkivanog sastanaka crkvene i svjetovne komisije o pitanju zdravstvenog odgoja. Uvjereni su da Jovanović zapravo ne želi nikakvu suradnju.

Stoga, Katolička crkva kreće, kako kažu, s ”čvrstom kampanjom”.

“U župama diljem Hrvatske organizirat ćemo tribine na kojima ćemo educirati roditelje o zdravstvenom odgoju. Te tribine već se održavaju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, no sada se očekuje njihovo širenje po cijeloj Hrvatskoj”, govori za Globus jedan od suradnika kardinala Bozanića.

No, tu nije kraj.

“Imamo neke naznake da bi Vlada tijekom skorašnjih izmjena Zakona o obitelji mogla pokušati legalizirati homoseksualne brakove. To je nedopustivo, i zato ćemo na svojim tribinama govoriti i o takvim pitanjima, kao i o problemu pobačaja, pa o pitanju života i drugo. Naša kampanja tek počinje”, uvjerava me moj sugovornik, piše Globus.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:07