SKANDIRANJE 'ZA DOM SPREMNI' U OSIJEKU

USTAŠKO SKANDIRANJE U OSIJEKU Na HRT-u tvrde da komentator ništa nije čuo zbog uputa iz režije, Židovska općina bijesna: 'Zašto niste prekinuli utakmicu!?'

 Damir Krajač/EPH

Ustaški poklič “Za dom spremni”, koji se za vrijeme prijateljske utakmice između Hrvatske i Izraela mogao čuti u srijedu na stadionu Gradski vrt u Osijeku, osudili su jučer priopćenjem Vlada Tihomira Oreškovića, Hrvatski helsinški odbor te židovska zajednica u Hrvatskoj.

Premijer je bio na utakmici u svečanoj loži s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom, u društvu ministra znanosti Predraga Šustara, a u publici su još bili i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, vukovarski župan Božo Galić te osječki župan Vladimir Šišljagić. S premijerom je u svečanoj loži bila i izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zine Kalay Kleitman.

Izvješće HHO-a

U izvješću s utakmice HHO piše: “Već na samom početku utakmice, u 2. minuti cijelim stadionom se zaorilo skandiranje ‘Za dom spremni’ (ustaški pozdrav iz vremena NDH), a u 14. minuti skandira se s tribina stadiona: ‘Ajmo, ajmo ustaše’. Od 50. do 52. minute slijedi skandiranje ‘Mi, Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar’. ‘Za dom spremni’ uzvikuje se opetovano (53. minuta), a u 65. pali se jedna dimna naprava te potom baklja koja je ubačena na tartan stazu”.

Vlada je jučer osudila govor mržnje i isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima. “U suvremenom svijetu kada pojedinci koriste različitosti za novu platformu razdora koja svoj vrhunac doseže u posljednjim tragičnim događajima u Bruxellesu, tolerancija i zajedništvo snažnije nego ikad dobivaju svoj puni smisao. U tom kontekstu osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje. Vlada Republike Hrvatske osuđuje isticanje simbola i slogana kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu”, ističu u Vladi.

Zbog incidenta skupine navijača na stadionu jučer je reagirao i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus koji je izjavio da su se opet čuli isti povici i da je zakon jasan: “Trebalo je odmah prekinuti utakmicu!” .HHO pak kaže da na verbalne eskalacije fašizma i seksističkog rasizma nitko nije reagirao. Službeni spiker, koji je redovito izvještavao o događanjima na stadionu, na hrvatskom i engleskom jeziku, nije smatrao potrebnim ni na početku utakmice, niti nakon spomenutih skandiranja, upozoriti gledatelje da je takvo ponašanje suprotno civiliziranim standardima, pravilima UEFA-e, i, u konačnici, kao oblik mržnje, suprotno zakonima RH.

Poruka predsjednice

“Jedini ‘disonantni ton’ upućen prije utakmice navijačima i hrvatskoj javnosti, bila je poruka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na njezinu Facebook profilu: ‘Dostojanstveno, s ponosom, bodrimo naše vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!” napisala je uoči utakmice predsjednica. S HRT-a smo pak dobili sljedeći odgovor: - U konkretnome smo slučaju provjerom utvrdili kako je naš sportski komentator pratio početak utakmice i u trenutku u kojemu se događalo sporno skandiranje slušao upute iz režije te nije jasno čuo povike s tribina. Želimo podsjetiti da je HRT u sličnim slučajevima dosad reagirala i ogradila se od svakog sličnog neprimjerenog ponašanja i neprimjerenih poruka, a tako ćemo postupati i ubuduće.

Osječko-baranjska policija, kako smo doznali, zasad neće podnositi nikakvu prijavu zbog skandiranja “Za dom spremni”.

“Policija tijekom javnog okupljanja, kao što je navedeno, obavlja snimanje i ako se utvrdi da je netko počinio kazneno djelo ili prekršaj, poduzimaju se zakonom propisane radnje. Tako će biti i u ovom slučaju, no zasad u tom smislu nemamo ništa konkretno”, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:20