SABOR ODRADIO POSAO

Ustav je izmjenjen: Dijaspori ograničeno glasovanje, nema zastare za kriminal u pretvorbi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.06.2010. u 20:09

Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Nakon cjelodnevne rasprave Sabor je večeras donio četvrte izmjene Ustava od 1990. godine. Nakon nekoliko mjeseci usuglašavanja I dogovaranja između vladajućih i oporbe ustavne promjene usvojene su sa 131 glasom za, četiri protiv te jednim suzdržanim Ratkom Gajicom iz SDSS-a.

Izmjene Ustava nisu podržali HSP-ovac Daniel Srb, HDSSB-ovac Boro Grubišić nezavisni Ivica Pančić te zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

USTAVNI SEMAFOR: Tko je bio uspješniji u guranju svojih amandmana

Ustav se prije svega mijenja zbog ulaska Hrvatske u EU odnosno prilagodbe još desetak zakona europskom zakonodavstvu. Zbog EU promijenjena je i odredba o referendumu pa će ubuduće da bi referendum bio valjan umjesto većine upisanih birača za njega morati glasati većina izašlih birača.

No, osim zbog EU Ustav je doživio i mnoge druge izmjene. Tako će dijaspora na zahtjev SDP-a ubuduće moći glasovati samo u diplomatsko konzularnim predstavništvima i imati tri fiksna zastupnika, a Ustavom je osigurano i da ne zastarjeva kriminal iz pretvorbe i ratno profiterstvo.

Osim toga ubuduće će netko moći postati Ustavnim sucem samo ako dobije glas najmanje 102 zastupnika ( dvotrećinsku većinu), a ne 77 ( natpolovična) kao dosada.

Ovim posljednjim izmjenama Ustava u njega je ugrađeno europsko rješenje koje će omogućiti izručivanje hrvatskih državljana zemljama članicama EU nakon što Hrvatska uđe u EU. No, na temelju međudržavnih ugovora može se omogućiti izručenje hrvatskih državljana i prije članstva u EU.

Donošenju izmjena Ustava prethodila je burna saborska rasprava i to ponajviše zbog izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je Sabor također Sabor večeras usvojio.

Tim se izmjenama svim manjima osim srpske daje dopunsko pravo glasa uz 5 zastupnika, a Srbima samo opće uz najmanje 3 zastupnika.

Za opoziciju je naspornije bilo što se u dijelu Osječke i Vukovarske županije željelo srpskom Zajedničkom vijeću općina (ZVO) dati pravni status.

HNS je to nazvao prekrajenjem arhitekture Hrvatske te je na njihovu inicijativu Vlada odustala od takvog prijedloga uz uvjet da Banski dvori do 30, srpnja riješi status i financiranje ZVO-a.

Izdvajamo