MATE UZINIĆ KOD STANKOVIĆA

'Ustavni sud je o abortusu odlučivao po nečijim napucima. Kad bi katoličke žene poštivale život od začeća do smrti, ovaj problem bi bio puno manji'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2017. u 15:18

Nikša Duper/CROPIX

Dubrovački biskup Mate Uzinić gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića komentirao je, između ostalog, odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedloge da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim - prenosi HRT.

Biskup je rekao kako nije čitao presudu već priopćenje Ustavnog suda.

- Dobiva se dojam da je unaprijed zadana zadaća. U samom rješenju postoje kontradikcije - najprije se kaže da je život vrijednost iznad svega, a onda se na drugom mjestu pravo na privatnost stavlja iznad prava na život, kaže Uzinić.

Upravo iz tih kontradikcija biskup iščitava da se radilo prema nečijim napucima.

- Znao sam da neće biti doneseno drugačije rješenje. Ustavni sud kaže da je to svjetonazorsko i moralno pitanje (...). Ja i vi smo potpuno smo različitih svjetonazora, a o pobačaju imamo sličan stav, rekao je biskup Uzinić Stankoviću.

- Time što je Ustavni sud naveo da je pitanje pobačaja svjetonazorsko pitanje, svojoj odluci je dao političku dimenziju, naglasio je.

Istaknuo je i da kod pitanja abortusa nisu važni stavovi Katoličke crkve, već da je bitan odgovor na pitanje "od kad se priznaje život". Rekao je kako vjernici planiraju pozitivnu akciju, a Katolička crkva kao ustanova dat će im načelnu potporu, ali neće sudjelovati.

Pitanje abortusa je pitanje za koje biskup smatra da ne može biti tema referenduma jer, kako je rekao, većina nije ta koja ima pravo odlučiti je li nešto dobro ili zlo.

- Crkva treba obraćati ljude. Kad bi katoličke žene poštivale život od začeća do smrti, ovaj problem u Hrvatskoj bi bio puno manji, smatra biskup.

Uvjeren je da ni jedna žena nije učinila hotimično abortus, vjeruje da je na njihove odluke utjecao ili patner ili okolina.

- Moramo pomoći ženama da budu slobodne, da budu slobodne odlučiti se za život. Ako moj izbor ugrožava život drugog ljudskog bića, onda ne mogu govoriti o slobodi, rekao je biskup Uzinić.

Govoreći o ponovnom zahtjevu Hrvatske biskupske konferencije za uvođenjem neradne nedjelje, biskup Uzinić je rekao kako nedjelja postoji radi čovjeka, radi obitelji, a ne radi profita te da bismo svi trebali voditi računa o čovjeku.

Rekao je i kako postoje službe bez kojih društvo ne može funkcionirati.

- Problematično je da žene koje rade nedjeljom nemaju kome ostaviti svoju djecu, moramo nešto poduzeti, rekao je biskup za HRT.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo