26 GODINA OD ZAPRIMANJA ZAHTJEVA

USTAVNI SUD ODBIO ZAHTJEV ZA ZABRANU POBAČAJA! Naložili Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona iz 1978. podnio je još 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovila ga je u listopadu prošle godine udruga U ime obitelji. Pozvali su se na činjenicu da hrvatski Ustav štiti pravo na život, a po njima - pojam ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka.
 HANZA MEDIA

NOVO - Ustavni sud odbacio je prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Ustavni sud na sjednici 21. veljače odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen prije 26 godina i od Hrvatskog sabora zatražio da u dvije godine donese novi zakon.

Pri donošenju novog zakona Sabor treba voditi računa da postojeći Zakon "sadrži određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku" te da je od donošenja Ustava 1990. izgrađen potpuno novi pravni i institucionalni okvir zdravstvenog, socijalnog, znanstvenog i obrazovnog sustava.

Također, zakonodavac u ovom zakonu mora odrediti edukativne i preventivnr mjere "tako da prekid trudnoće bude izuzetak", stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

Obrazloženje odluke o pobačaju by Jutarnjiredakcija on Scribd

- Prekid trudnoće je kontroverzno pitanje od pamtivjeka, radi se o moralnom, filozofskom, pravnom i medicinskom pitanju. Tu nikad nije bilo konsenzusa, uvijek je dijelilo društvo na dvije skupine. Jedna 'za', jedna 'protiv'. Jedni tvrde da život počinje zećećem, da je embrio ljudsko biće i da je majčino tijelo samo mjesto gdje se nerođeno biće hrani. naravno, oni smatraju da je prekid trudnoće ubojstvo. Opet, tu je i druga strana, koja smatra da je pravo na izbor jedno od temeljnih ljudskih prava. Međutim, pitanje kada počinje život nije u nadležnosti suda.

- Zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom. Brojni međunarodni dokumenti štite pravo na život, ali ne daju odgovor na pitanje kada život počinje. Praksa Europskog suda za ljudska prava navodi da se "nerođeno dijete ne smatra osobom u smislu zaštite člankom 2. Konvencije", navodi on. Iznio je potom primjere iz europskih zemalja te dodao kako gotovo nijedan europski ustav ne priznaje pravo na zaštitu prije rođenja.

- Irska jedina ima u svom Ustavu zaštitu prenatalnog života, dodao je Šeparović. Istaknuo je i kako ocjena ustavnosti zakona ovisi o tome je li - zakonodavac uspostavio ravnotežu između suprotstavljenih prava i interesa, a to nije u nadležnosti Ustavnog suda, već zakonodavca. Komentirao je potom prigovore koji su upućeni Ustavnom sudu na ovaj zakon.

- Dobili smo mišljenja fakuleta Zagreba i Rijeka, oni su nam manje-više jedinstveno odgovorili da embriji nastaju do 10. tjedna, a nakon toga fetus. Bilo je jedno izdvojene mišljenje.

- Ne smatramo da postoji ljudsko i ustavno pravo na pobačaj. Postoji pravo na privatnost žene koji uključuje pravnu zaštitu i pravo na slobodu. Daje joj pravo da oko desetnog tjedna da sama odluči o porodu. To je otprilike zažetak i smisao naše odluke.

- Nedopustivo je da je predmet stajao na sudu 26 godina. Sad smo ocijenili da je hrvatsko društvo sazrijelo za tu odluku. Radi se na ovoj odluci još od 2009. godine, skupljaju se razna mišljenja. Javno sam obećao da ćemo to pitanje riješiti. Rasprava je bila tolerantna... Do ljeta ćemo riješiti i pitanje konverzije 'švicarca'.

- Nakon ove odluke Sabor ne može donijeti zakon koji će zabraniti prekid trudnoće. To bi bilo neustavno! Nema razloga za zabrinutost.

Tzv. zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti je 1991. zatražila udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. No, ni jedan saziv Ustavnog suda do sada se nije upustio u odlučivanje o ovom zakonu.

Na zahtjevu za ocjenom ustavnosti od pretprošle je godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

-----------

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas će objaviti odluku o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pravo žene na pobačaj.

Za četvrtak u 11 sati Ustavni sud najavio je konferenciju za novinare na kojoj će Šeparović 'objaviti nedavno donesenu odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece'.

Sadržaj odluke službeno nije poznat, no prema pisanju medija ustavni suci nemaju namjeru zabraniti pobačaj.

Pozivajući se na informacije neimenovanog izvora s Ustavnog suda suci se 'slažu u stavu da ne treba zabraniti pobačaj, no nisu toliko jedinstveni kada je posrijedi obrazloženje, a pogotovo kada je riječ o uputama zakonodavcu koje bi trebao imati na umu pri pisanju novog zakona'.

Riječ je o zahtjevu za ocjenom ustavnosti koji je podnesen prije 26 godina, a na kojemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

'Prema informacijama iz Ustavnog suda, u njihovoj će se odluci naznačiti negativan stav prema pobačaju, ali i navesti kako najbolja borba protiv njega nije zabrana, već edukacija, socijalna politika i druge mjere koje će ženi pomoći da odluči roditi dijete. Navodno bi žena do 12 tjedna trudnoće i dalje imala pravo na odluku o pobačaju bez da se prethodno i sa kim mora savjetovati. Ustavni će sud dati više preporuka zakonodavcu, a među njima je i promjena terminologije budući da aktualni zakon iz 1976. i dalje sadrži socijalističku', objavio je Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:39