PRAVILA SU JASNA

USTAVNI SUD Referendumi ne mogu biti na dan izbora za predsjednika

Inicijatori referenduma protiv monetizacije i outsourcinga htjeli su poštedjeti proračun
 Dragan Matić/Cropix

Premda su inicijatori referenduma protiv monetizacije autocesta i protiv izdvajanja pratećih službi iz javnog sektora (tzv.outsourcing) pozivali vladajuće da ih radi uštede novca provedu na dan izbora za Predsjednika države, sada je potpuno jasno da se to neće dogoditi.

A to znači i da će, ako referendumi u konačnici budu održani, biti potrošeno 30 ili 60 milijuna kuna više novca iz državnog proračuna jer je, podsjetimo, referendum o braku koštao 30 milijuna kuna. Prvi krug izbora za šefa države održat će se 28. prosinca, a drugi 11. siječnja iduće godine, a Sabor će, kako nam je potvrdio šef saborskog Odbora za Ustav, tek krajem siječnja na plenarnoj sjednici raspravljati o obadva referenduma odnosno o odluci da se referendumska pitanja pošalju na ocjenu ustavnosti.

- Opcija da se referendumi, ako pitanja odobri Ustavni sud, održe istovremeno sa predsjedničkim izborima otpočetka nije bila izgledna - rekao nam je jučer Grbin. Objašnjava kako postoje rokovi koje prilikom raspisivanja referenduma treba poštivati. Ustavni sud naime, prema zakonu ima rok od 30 dana u kojem mora donijeti svoju odluku oko ustavnosti pitanja. Osim toga od odluke o raspisivanju referenduma koju donosi Sabor do njegovog održavanja mora proteći od 20 do 40 dana kako bi se stigla provesti kampanja.

I dok je referendum o outsourcingu već prošao provjeru potpisa i Vlada je donijela odluku da ih je prikupljeno dovoljno, kod onog o monetizaciji sve kasni jedan korak jer Vlada niti potpise još nije poslala Ministarstvu uprave na provjeru. Odbor za Ustav je još 2. prosinca predložio odluku da se referendumsko pitanje o outsourcingu pošalje na Ustavni sud, no Sabor ju nije potvrdio do 12. prosinca, posljednjeg zasjedanja u ovoj godini. Čak štoviše nije ju uvrstio niti na dnevni red.

Sindikati koji su i pokrenuli taj referendum stoga su opet prozvali Vladu da namjerno odugovlači sa cijelom procesom i kupuje vrijeme. Oni su podsjetimo, potpise u Sabor predali još u lipnju.

- Izvršna vlast potpise prikupljene za raspisivanje toga referenduma provjeravala je skoro dva mjeseca, dok su, nasuprot tome u svega 48 sati provjereni i prebrojani potpisi kandidata za predsjednika države - podsjetio je Željko Stipić, predsjenik školskog sindikata Preporod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12